Share

Yavuz Dizdar, “Beslenme alışkanlıkları değiştirilirse çoğu hastalık geri döner.” 

 “Bastığınız yerden çekirgeler zıplayıp gidiyorsa toprak doğal demektir. Ben bunu çocukluğumdan da hatırlıyorum. Eğer çekirge zıplamıyorsa, yoksa, orada o zaman belli bir şey yapmışlar demektir. Ayrıca buranın toprağı yumuşak, yumuşak olan toprak da yorgan gibi derler. Gümbür gümbür beton gibi toprağa basıyorsanız o toprak gitmiş demektir.”
Tohumu saklamak da çoğaltmak kadar önemli!
Şifa Köyü’nün tohum bankasını da inceleyen Dr. Dizdar, tuhumların saklanması ile ilgili çiftliğin kurucusu Merve Tüfekçi Emre’den bilgi aldı. Merve Tüfekçi, “Tohum bankası; aslında bizim eskilerin, atalarımızın, analarımızın sandık altı yaptığı tohumlar demek ve modern diliyle tohum bankası adını alıyor. Bizim gibi bilinç sahibi çiftliklerin ve bilinç sahibi bireylerin, insanların, firmaların tohumlarına sahip çıkması anlamına gelir. Çünkü ata tohumu nesli tükenmekte olan bir bitki gibi olmaya başladı artık. Ata tohumunun maalesef değeri bilinmiyor. Ömrü uzasın, kurtlanmasın diye tohumun etrafına ilaç koyuyorlar ve o tohum kurtlanmıyor, böceklenmiyor. Aynı şekilde besin değerini koruyarak uzun yıllar muhafaza edilebiliyor. Ancak doğrusu bu değil, doğrusu tohumu döngü halinde her sene düzenli bir şekilde ekmek ya da maksimum üç seneye kadar bekletip yeniden ekmektir. Doğrusu, ilaçlamadan tohumu yaşatmak ya da çok iyi bir şekilde muhafaza etmek. Bunun için tohumlar cam kavanozlarda, hava almayacağı ortamlarda, güneş görmeyeceği ortamlarda sıkı sıkıya saklanabilir. 18 ile 22 derece arası ısı, tohumun sevdiği bir derecedir. O yüzden biz tohum bankamızı özel olarak yaptık. Tohum odamızı toprak yapı yaptık. Orayı yaz ve kış boyunca 18 ile 22 derece arasında tutuyoruz. Böylece bizim oraya ekstra bir klima koymamıza gerek kalmadığı gibi klimatize bir alanda suni bir şekilde soğutmamız ya da ısıtmamız gerekmiyor. Tohum burada kendini muhafaza edebiliyor. Hiçbir tohumumuzun verimliliği düşmüyor. Her sene onları çoğaltarak yeniden ekip, ürettiğimiz üründen tekrar tohum alarak o tohumu yaşatıyor ve muhafaza ediyoruz. Günümüzde tohum satışı yasak olduğu için biz burada tohum satışı yapmıyoruz ama organik sertifikalı tohum takası yapabiliyoruz. Ayrıca yetiştirmek isteyenler organik fide temin edebiliyorlar bizden. Tohum gerçekten çok önemli bir şey. Tohum bir velinimettir. Tohum bizim en değerli mücevherimizdir. Tohumumuza sahip çıkmalıyız. Tohumlarımızı saklamalıyız, çoğaltmalıyız.” Dedi.

You may also like...