Uzman uyarısı: “Beyin, kalp ve sindirim sistemi başta olmak üzere pek çok organa zarar veriyor.”
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı hale getirebilirsiniz!
Sürekli alkol kullanma izni, ayrılma zorlanma, tolerans gelişimi ve yoksunluk belirtilerinin ilişki göstergesi olduğunu gösteren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Alkol beyin, kalp ve sindirim sistemi başta olmak üzere pek çok organa zarar verir.” dedi. Alkolde genetik ve rejimin birlikte etkili olduğunu aktaran Çetin, erken yaşta eğitim ve sosyal destekle tedavinin önlenebileceğini söyledi. Çetin ayrıca, tetikleyicilerden uzak durmanın ve sağlıklı yeteneğin gelişmesinin demokrasiyle mücadelede kilit rol oynadığını hatırlattı.
Sürekli alkol kullanma izni gizlilik ihlali…
Alkolün, kişinin alkol durumunu kontrol edememesi, fiziksel ve psikolojik ilişkilerin gelişmesi durumu olduğunu dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “ Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, alkol tüketimi kişinin sağlığına, sosyal yaşamına ve sorumluluklarına zarar verecek düzeyde alkol kullanımıyla sınırlıdır.” dedi.
Çetin, riskler arasında sürekli alkol kullanma izni, kullanım bırakmama, tolerans gelişimi ve yoksunluk belirtilerinin yer durumunun kaydettiğini kaydetti.
Alkol birçok organa zarar verebiliyor!
Alkolün, neredeyse tüm organ sistemlerini değiştireceğine dikkat edin Dr. Öğr. Alptekin Çetin, “Beyini etkileri. Hafıza kaybı, zarar görebilir ve demans riski artar. Siroz ve felç gibi ciddi hasarlara yol açabilir. Yüksek tansiyon, aritmiler ve kalp kasılma riski artar. Mide ülseri ve pankreatit riski artar. Ayrıca, boğaz, boğaz, gibi kanserle üye.” dedi.
Alkolün kesilmesi için bazı önlemlerin alınabileceği ifade eden Çetin, “Erken yaşlarda alkolün zararları hakkında eğitimler verilmeli. Sosyal destek ve sağlıklı arkadaşların durumunda hafife alınmamalı. Stresi için alkol parçacıkları, örneğin spor ve koşullar önerilebilir. Alkol satışları ve reklamlarının sınırlandırılması etkili bir önlem olabilir.” şeklinde konuştu.
Hem genetik hem de değişkenlik derecesi değişir!
Alkol değişiminde hem genetik hem de faktörlerde rol oynayan rolü vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Araştırmalar, genetik yatkınlığın yüzde 40-60 oranında etkili olabileceğini gösteriyor. Ancak aile dinamikleri, stres ve sosyal çevre gibi faktörler de saçılmanın önemli bir rolüne sahip.” dedi.
Alkol tedavisini uzman bir ekip yürütmeli!
Alkol tedavisinin genellikle bir uzman ekibin desteğiyle yürütüldüğüne işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Motivasyonel görüşme ve terapi terapisi psikoterapi teknikleri kullanılır. Uygun görülenlerle alkolün güvenli bir şekilde vücudun atılması sağlanır. Anonim Alkolikler gibi tedavi sürecinde gruplar halinde destek sunar. Tedavi süreci kişiye özeldir ve uzun süreli takip gerektirir.”
Bağımlılıktan uzak durma için tetikleyicilerden önemli noktalar
Alkollü hava olan birinin iyileşmesi nasıl ikna edilmesi gerektiği ile ilgili önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, “Kişiyi yargılamadan kanıtlanır, hislerini öğrenebilirsin. Alkolün hem kendisine hem de çevreye verdiği zararları anlatın. Empati ayrılırken, onun yerinde bulunuyorsanız nasıl hissedeceğinizi destekleyin. Profesyonel programların ücretlerini destekleyin.” şeklinde konuştu.
Kendileriyle alkol parasından kurtulmaya çalışanlara da önerilerde bulunan Çetin, şunları söyledi:
“Tetikleyicilerden uzak durun. Alkol verme isteği uyandıran ortam ve kişilerden kaçının. Spor, hobi veya diğer sağlıklı aktivitelerle zaman içinde dikkat dağıtılabilir. Yakın çevreden veya bir terapistten destek almak önemlidir. Mindfulness ve nefes egzersizleri stresten kurtulmada etkili olabilir.”
Çetin ayrıca alkol krizinden kurtulan birinin tekrar bağımlılığa dönmemesi için tetikleyicilerden kaçınmayı, düzenli takip etmeyi, yeni hobiler ve sağlıklı yetenekler ile destek gruplarının arttığını vurguladı.