“Uzman Uyarısı: ‘Benlerinizi Lazer veya Asitle Aldırmayın! Tek Yöntem Dermatolojik Cerrahi’
Dermatologlar, Estetik Kaygılarla Yapılan Yanlış Uygulamaların Kanser Riski Taşıdığını Vurguluyor! Cilt üzerindeki benler, estetik kaygılar veya sağlık riskleri nedeniyle birçok kişi tarafından aldırılmak isteniyor. Ancak benlerin hangi yöntemle alınması gerektiği konusunda uzmanlardan önemli uyarılar var.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Babür Süer’e göre, lazer, kriyoterapi, radyofrekans veya kimyasal asit gibi cerrahi dışı yöntemler, özellikle kanser riski taşıyan benlerde, benin altında yatan bir kanser hücresini gizleyerek teşhisi geciktirebiliyor.
Neden Cerrahi Dışı Yöntemler Riskli?
Dr. Süer, benlerin yapısının karmaşıklığına dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:
“Estetik kaygılar, iz kalmaması beklentisi, hızlı sonuç almak için veya ameliyat korkusu, hastaları alternatif arayışlara itiyor. Ancak lazerle alınan bir benin iz bırakmadığı düşüncesi yanıltıcı. Yanlış uygulamalar, düzensiz yara izlerine veya enfeksiyona yol açabiliyor. Oysa modern dermatolojik cerrahi tekniklerle çok az iz kalır ve hasta aynı gün evine döner.”
Bilimsel Veriler Ne Diyor?
Amerikan Dermatoloji Akademisi tarafından 2022 yayınlanan bir çalışmada cerrahi dışı yöntemlerle alınan benlerde %30’a varan nüks oranı olduğunu ve %5-10 vakada malign (kötü huylu) değişimlerin gözden kaçtığını ortaya koydu.
Amerikan Dermatoloji Derneği, yayınladığı melanom rehberinde “Şüpheli benler asla cerrahi dışı yollarla çıkarılmamalı” açıklamasını yaptı.
Dr. Babür Süer, ciltteki herhangi bir benin alınması gerektiğinde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. “Her ben aynı değildir. Bazıları tamamen zararsızken bazıları ciddi risk taşıyabilir. Bu yüzden benlerin rastgele yöntemlerle alınması değil, uzman değerlendirmesiyle cerrahi olarak çıkarılması ve patolojik inceleme yapılması gerekmektedir” diyerek, hastaları bilinçli hareket etmeye çağırıyor.