Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor’ New York Başardı, Sırada Biz Varız!
Kent Merkezleri Kalp ve Damar Hastalıklarıyla Mücadelede Ön Cephemiz
Dünya çapında hızla artan kentleşme, modern yaşamın getirdiği konforlarla birlikte ciddi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Günümüzde dünyada büyük bir kısmının kent yaşadığını söyleyerek Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Serkan Durdu şehirlerin aynı zamanda bu hastalıklarla mücadelede kritik birer savunma hattı olabileceğini söyledi.
Kentte hastalığın daha sağlıklı hale gelmesiyle önlenebilen önüne geçilebileceği ve erken ölümlerin azaltılmasının mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Serkan Durdu, şehirleşmenin kalp sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor
Havanın yasaklı, kalp hastalıklarının en büyük tetikleyicilerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dr. Durdu, Avrupa’da yapılan araştırmalara göre, sürekli yüksek düzeyde gürültüye maruz kalan bireylerde stresin arttığını, bunun ise uzun süreli yüksek yoğunluklu ve izleyicilerin görüldüğü yolu açtığını ifade etti.
New York Başardı, Sırada Biz Varız
Kentlerin sağlıklı yaşamı teşvik edecek şekilde planlanmasını genişleten işaretler veren Prof. Dr. Serkan Durdu, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, yeşil alanlar ve temiz hava politikalarının şehirlerin daha sağlıklı hale geldiğini belirtti. Dr. Durdu, “Londra ve Paris gibi büyük şehirler, hava yasaklarını azaltmak için düşük emisyon bölgeleri oluşuyor. Kopenhag ve Amsterdam gibi şehirler ise bisiklet eğitimi teşvik edici halkların alışkanlıklarından yoksun” dedi.
New York’ta tarifeli sigara yasağı, trans yağ kullanım kısıtlamaları ve sağlıklı gıda politikalarının dünya genelinde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını kaydetmesini Durdu, “Tütün kontrolü ve sağlıklı beslenme programları sayesinde, özellikle büyük kentlerde sigara içme sigortaları düşmekte, bu da kalp sağlığına katkı sağlar”.
Yapay Zekâ ve Büyük Veri ile Kalp Hastalıkları Önlenebiliyor
Kalp hastalıklarının önlenmesinde teknolojik önemine dikkat eden Durdu, giyilebilir sağlık cihazlarının , kalp atış hızlarını, tansiyonlarını ve fiziksel aktivitelerini takip ederek erken uyarı sistemlerini çalıştıran Durdu, “Akıllı telefon programları sayesinde bireyler, sağlık durumlarını anlık olarak izleyebilir ve genel olarak doktorlara konuşabilir” açıklamasını yaptı.
Büyük veri analizleri ve yapay zeka destekli sağlık sonuçları de şehirlerde hastalık riski ve aza indirmeye yardımcı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serkan Durdu, “Örneğin, acil sağlık hizmetleriyle entegre çalışan sistemler sayesinde ani kalp krizleri gibi daha hızlı müdahale edilebilmektedir” dedi.
Şehirler Kalp Sağlığı İçin Yeniden Tasarlanıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi şehirlerde kalp hastalıklarına yönelik çeşitli projeler yürüten Durdu, “WHO’nun ‘Sağlıklı Şehirler’ kapsamında, şehir merkezindeki patlamaların insan sağlığının korunması sağlanıyor. Daha fazla yeşil alan, fiziksel egzersizleri ve ulaşım sistemleri gibi projeler, şehir merkezlerinde kalp atışları kullanıldı”.
CDC’nin ‘Million Hearts’ın katkılarına da değinen Prof. Dr. Serkan Durdu, bu programın önümüzdeki yıllarda kalp hastalıklarına bağlı ölümleri yüzde 25 oranında azaltmayı hedeflediğini belirterek, “Erken tanınır, bilinçlendirme kampanyaları ve toplum sağlık programları, şehirlerde kalp hastalıklarını önlemede kritik rol oynamaktadır” dedi.