Prof. Prof.Dr.Nevzat Tarhan: ‘Mutlu ve uzun yaşamın sırrını’ paylaştı
Uzun yaşamın sırrı ‘akıl tabakasında’
Mutlu ve uzun yaşamanın ilacı denge!
Esprili ve olumlu bir yaşam tarzının uzun yaşamla elde edildiğini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, NPİSTANBUL Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Prof.Dr.Nevzat Tarhan:
“Vücudumuzda negatif bir eczane var. Bu eczaneyi iyi kullanırsak Longevity’i, uzun ömrü sağlamış olursunuz.”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, NPİSTANBUL Yönetim Kurulu Başkanı, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uzun Ömür (sağlıklı uzun ömürlülük) kapsamını değerlendirerek, “Ruh, beyin, beden üçgeninde Uzun Ömür” konusunu ele aldı.
157 yaşına kadar yaşayan Zara Ağa, hep esprili bir hayat olduğunu söylüyor!
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Uzun ömür”ün uzun yaşam kavramının yeni bir konu olmadığını dile getirdi. Tarhan, “Zara Ağa’yı biliyor musunuz? 157 yaşında vefat etmiş. O kadar uzun süre yaşamış için o zaman Amerika’da Londra’da Budapeşte’de uzun yaşamanın sırları ile ilgili davet edilmiş, konuşmuş, fotoğrafları vardı. 1777, Bitlis doğumlu, İstanbul’da hamallık yapmış. İstanbul Belediyesi’nde çalışmış. gelir sormuşlar ‘bunu neye borçlusun?’ Zara Ağa, sigara içtiğini, tütün içtiğini söylüyor. Yoğurt, süt ile beslendiğini ve hep esprili bir hayat olduğunu söylüyor. dedi.
Esprili ve olumlu bir yaşam tarzının önemi…
Nevzat Tarhan, “Nobel Ödülü almış olan nöropsikiyatrist Eric Kandel ile Los Angeles’taki bir konferansta sohbet etmişti. O da şu anda 95 yaşında… O bana; ‘Her şeyden keyif alırım’ dedi. diye konuştu.
Uzun ömürlü sihirli olasılık mümkün ve mutlu yaşam…
Nevzat Tarhan, “Esprili yaşamak. Otofaji yapıyor. İnsan açık kaldığı zamandaki yaşam kalım beyin programı çalıştırılıyor. Vücudumuzdaki sistem kendini yenilemeye başlıyor. ifadesinde bulundu.
Nevzat Tarhan, “Bir iş adamı ‘Ben bir milyar dolar bütçeyi yönetiyorum ama tansiyonumu yönetemiyorum’ dedi. Bu bir panik bozukluğu. O derece kontrol suçu yüksek ki her şeye hükmetmek, her şeyi kontrol etmek, her şeyi domine etmek istiyor. Kapital sistem de bunu serbest bırakmak. Daha çok ekonomik hareketlilik olsun diye… Ama insanlar bir şekilde kullanılmış oluyorlar. Bunun var olanlar, sedanter yaşayabilenler daha mutlu yapabiliyorlar, daha uzun süre yaşayabiliyorlar.” şeklinde konuştu.
Beyin kas gibi çalışıyor ve kullanıldıkça zihinsel kapasitesi artıyor
Yaşam tarzının öneminin işaretlerini veren Prof. Dr. Tarhan, sağlıklı bir yaşam için koruyucu ve riski azaltıcı faktörlerin dikkat edilmesi, bunların arasında ideal kilo kontrolü, düzenli fiziksel egzersiz, kontrollü beslenme ve zihinsel aktivitenin yer değişimi, beyinde kas gibi çalıştığını ve kullanıldığı sürece zihinsel kapasitenin artırıldığını anlattı.
Bazı insanlar süper yaşlılar olarak adlandırıldığını, bu kişilerin 80 yaşında olmalarına rağmen zihinsel performanslarının 55 yaş seviyesinde olabildiğini ifade eden Prof.
İdeal olan sağlıklı yaş almak
Telomer muhafazasının sağlıklı yaşam ve uzun yaşam anlamına geldiğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:
“Telomerler, bize verilen bir kredidir. Bu krediyi bir kez tüketebilirsiniz, 80 yılda da… İnsanlar eşit telomerde doğuyor. Kendine iyi bakan biri uzun yıllar yaşayabilirken, iyi bakamayan hızlı yaşlanıyor. Obezite, diyabet, Alzheimer gibi hastalığın da telomeri tüketiyor. İnsan vücudunun hızı ve ritmi hızı ve ritmine uygun ve doğru yerde. Uzun yaşamak daha önce antiaging deniyordu. Yaşlanma günde deniyordu. Yaşanabilmeyi hedefleniyor. İdeal olan sağlıklı yaşamaktır.”
Uzun ömürlülük için genel yaşam tarzı da önemli!
Uzun ömürlülük için stres yönetimi, beslenme, egzersiz ve genel yaşam tarzının önemine işaret eden Prof. Dr.
Beynin plastik bir organının sürekli değişebildiğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, heykeltraş gibi hücrelerin çalıştırılması, beynin nöroplastik organ olduğunu söyledi.
Vücut güçlendir bir eczane!
Nörobilime göre beyin dopaminle haz ve keyif yakaladığını, spor sırasında beynin endorfin salgıladığını ve endorfinin de keyif ve ağrı kesici özelliği olduğunu, mitokondrilerin günlük sobası gibi fonksiyonlarını anlatan Prof. Dr. Tarhan, şunları kaydetti:
“Spor yaparken vücut adenozin beş bin adım atan, belli bir ritimde yaşayan stabil şekilde oluyor. Vücudumuzda ekonomik bir eczane var. Bu ilaç iyi iyi kullanırsak longevitiyi, uzun ömürlü olmayı başarır. Keyif ömründe etki ama anlamlı arama, ideal günde olma ve sağlık arz ediyor. Mutlulukta anlıyor. Soyutlanmış bir fikir haline gelen insanlar, uzun süreliğine beyinlerini çalıştırıyorlar. Manevi yaşamı yakalayanlar, onları büyük bir güç haline getirmeyi hedefliyorlar.
Bağışıklık koşulları için hamur işlerine dur demek gerekiyor
Yüksek güç, yüksek bir anlama, bir yaratıcıya bağlanmanın da beyne oksitosin salgıladığını söyleyen Prof. Dr.
Sağlıklı nefes almak zihinsel sağlığı da olumlu yönde etkiler
“Sağlıklı nefes almak çok önemlidir. Doğru nefes teknikleri sadece beden sağlığımızı değil, zihinsel sağlığımızı da olumlu etkiler. Derin nefes almak stresi azaltır.” diyen Prof. dedi.
Baldır kasları kalbini azaltıyor
Baldır kaslarının ikinci kalp verimliliği de dile getiren Prof. beyin için değil, çok faydalı.” diye konuştu.
Uzun ve mutlu yaşayanların ortak özelliği sosyal desteklerinin yüksek olması
Tarhan, “Sosyal iletişim de çok. Yaşlılarda erken ölümle ilgili bir risk faktörü de yalnızlık. Sosyal bağlar çok olanların ortalama yaşları daha uzun oluyor. Harvard’ın 75 yıl sürmüş bir çalışması var. Bu raporda uzun ve mutlu yaşayanların ortak sosyal desteklerinin yüksek olması. Sosyal ağı, sosyal bağları güçlü olan kişiler, ortalama süreleri daha uzun olan kişiler. var. Dünyada yalnızlık salgını var. İngiltere’de, Japonya’da yalnızlık bakanlığı kuruldu. Dünya Sağlık Örgütü dünyada bekleyen üç büyük tehlikeden biri olarak yalnızlığı gösteriyor.” diye anlattı.
Koku hafızayı güçlendiriyor
Tarhan, “Koku hafızayı güçlendiren bir şey. Ders çalışırken, bir şey yaparken güzel kokuyla çalışırsanız, o koku beyni aktive oluyor o anda. Muskat ve çekirdek kokuları çoğalır.” ifadesinde bulundu.
Uyku sırasında beyin hücreleri temizleniyor
Dr. Uyku sırasında beyin değiştiriliyor. Uyumazsak beynimizdeki bölmelerin hepsi, onun için bol miktarda önemli beyindeki bölümleri atabilmek için.” şeklinde konuştu.
Yaşam tarzı, ruh sağlığı açısından büyük önem taşıyor
Karanlığın beş atlısı “kin, öfke, nefret, nefretlik, düşmanlık” bölümündeki beyinde kimyasallar salgıladığını ve beyinde hasar oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, stres yönetiminin önemine işaret etti.
Stressiz bir hayatın mümkün olmadığını söyleyen Prof. Böyle bir virüs var: Bunun adı ‘hedonizm virüsü’ yani hazcılık virüsü. Sürekli haz peşinde koşan bireyler, haz yaşadıklarında daha büyük bir boşluğa düşüyorlar ve kendilerine zarar veriyorlar.” dedi.
Kauçuk kişilikler darbelere karşı dayanıklıdırlar ve kolay kolay kırılmazlar
Tarhan, “Sünger kişilikler, her şeyi içlerine çeker, sürekli şikayetler edip dururlar. Eşini yıpratan ancak kendisi görünmeyen tiplerdir, ancak kendileri için özel ve güçlü olabilirler. Esneklik gösterirler, darbelere karşı dayanıklıdırlar ve kolay kolay kırılmalar. şeklinde konuşmasına devam etti.
Stresten korkmayın!
Psikolojik sağlamlık, zihinsel esneklik ile ilgili özelliklerin strese karşı esneyebilmek, dağılmamak ve yeniden toparlanabilmek anlamına geldiğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, stresten korkmamak gerektiğini söyledi.