Share

“Öfke kontrolünün olmaması, trafikteki kazaların en büyük nedeni”

Prof.Dr.Nevzat Tarhan: “Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azaldı!”
Nevzat Tarhan: “Trafikte kişinin gelişmesini azaltacak ve ruh halini kontrol edecek eğitimlerin dengesi, trafik psikolojisi açısından çok önemli. Öfke kontrolü eğitim ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azalacak.”
Prof. Dr. Üyesi Rüştü Uçan: “Tavsiyem özel ölümlü veya ağır yaralanmalı motosiklet kazalarından sonra, olay yerine gelen ekiplerin mutlaka edinildiği kaskını almalarıdır. Kasklar ile kabul edilen muayenesi yapılması, uygun değildir bu firmada bu ölümlü kazada asil olarak yargılanmalıdır.”
Üsküdar Üniversitesi, trafik güvenliği ve sürüş bilincine dikkat çekmek amacıyla “Trafik ve Güvenli hizmet Sempozyumu” düzenledi. Geçen kasımdaki trafik kazasında vefat eden Ar-Ge ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı Ahmet Mete Kocamaz Ahmet Mete Kocamaz anısına, 19 Mart 2025 Çarşamba günü Çarşı Yerleşke Emirnebi 1 Konferans Salonu’nda yapıldı.
Açılış konuşmalarını, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ve MESKA Vakıf Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Müge Ensari Özay, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ile Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “ Bir insanın yetişmesi çok zor ama motosiklet kazasıyla kaybedebiliyoruz”
“Motosiklet kullanıcısının bıraktığı davranışı geni var”
“Trafikte kişinin harcamaları azaltılacak eğitimler verilmeli”
“Trafikte kişinin verimi azalacak ve ruh halini kontrol edecek eğitimin refahı, trafik psikolojisi açısından çok önemli.” diyen Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: “Bu konuda neler yapabileceğini merak ediyorsanız, ChatGPT’ye sorun. Trafikle ilgili neler yapılıyor diye sorduğunuzdan hemen şunu yapabilirsiniz: Pozitif psikoloji çalışmaları. Ben de ChatGPT’ye kırdım ve şaşırdım. Pozitif psikolojinin trafik güvenliği ve sürüşle ilgili neler yapabileceğini söyledi. Kişinin pozitif bir duygulanabildiği, öz düzenleme ve zeka kontrolünün yapabilmesinin olduğunu söylüyor. trafik kazalarına göre genellikle yüzde 90 oranında insan unsurunun bütün kaynaklarda etkili olduğunu söylüyor.”
“Öfke kontrolünün olmaması, trafikteki kazaların en büyük nedeni”
Trafik kazasından sonra yaşanan kavgaların çoğunda genellikle onun tepkileriyle ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Birçok sorun önlenebilir. Çünkü öfke kontrolü olmaması, trafik kazalarının en büyük nedeni öfke kontrolü ve trafik kazaları yüzde 50’den fazla azaldı.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Çok hızlı hareket eden makineler ve cihazlar ürettik”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. bir insanın genele dönüştüğünü görüyoruz.” dedi.
Ayrıca araç kullanımında özellikle ergenlik döneminin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, şöyle devam etti:
“Çünkü ergenlerin temel öğrenme sistemi risk alarak öğrenmeyi değiştirir. Trafikte sadece hareket eden cihazlar olarak bakmamız gerekir. Hareketler için sağlarız, doğayı ücretsiz veriyoruz, asfalt döküyoruz, kimyasal maddeler, havayı kirletiyoruz, dünyayı ısıtıyoruz, iklim değişiyor. Fosil enerjilerden günümüzde elektriğek. diye konuştu.
Dr. Üyesi Rüştü Uçan: “2023’te toplam ölümlü kaza sayısı 6 bin 548”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ve MESKA Vakıf Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, 2023 yılında 1 milyon 314 bin 136 trafik kazası geldiğini belirtti, yine 2023 yılında ölümlü ve yaralı kaza sayısı 235 bin 71, maddi hasarlı kaza ise 1 milyon 79 bin 65 olduğunu, toplam ölümlü kaza ise 6 bin 548 olduğunu anlattı.
“Bu rakamlar bile ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığı gösteriliyor.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, trafik kazalarındaki toplam ölüm oranının 2023’te bir yıl öncekine göre yüzde 25,2 oranında arttığını söyledi.
“Arka koltukta kemer kullanmıyoruz”
Emniyet kemeri konusuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Biz genelde ön koltukta emniyet kemeri kullanmayı biraz alışkınız, ama arka koltukta kullanmıyoruz, bunun çok büyük bir eksikliğini görüyoruz.” ifadesinde bulundu.
Motosiklet kazalarına da işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, 2022 yılında otomobil başına 14 milyon 269 bin 352 adet, motosiklet başına 4 milyon 141 bin 914 adet olduğunu ve her geçen sene araba sayısı daha da arttığını, kazalara tarihleri da 2022’de araba kazalarında toplam 830 araba, araba kazalarında da 696 işi yapıyor, arabanın ölüm oranı yüz binde 6 iken araba arabalarında binde 17’ye 17’ye araba arabalarında üç kat daha fazla ölüm olduğunu anlattı.
“Kaza yapan motosiklet kaskı incelenmeli”
Yıllardır bilirkişilik de devam eden dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şunları kaydetti:
“Tavsiyem özel ölümlü veya ağır bakımlı motosiklet kazalarından sonra, olay yerine gelen hizmetlerin gerekli kask korumasını yapmamışsa; burada ithal edilen üretici yeni firma veya eden firmadan alınan kasklar ile muayenesi yapılması, uygun değildir bu firmada bu ölümlü kazada asil olarak değerlendirilmelidir.
Müge Ensari Özay: “Güvenlik kültürlerinin belgeleri çok önemli”
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, trafik güvenliği konusuna vurgu yaparak, “İş güvenliği ve trafik politikasını hedefleyen en önemli şey, güvenlik kültürünün ulaşılabilir. Çünkü bu kültürel içselleştirme arttıkça ve oluşturmadıkça, kazaları önlememiz de önüne geçmemiz de zor olacak. Cezai yaptırımlarla düzenli olarak uyulmasını sağlıyor. Cezai yaptırımlar gerekli olsa da önemli olanın güvenlik olduğunu düşündüğün. Bunun için de küçüklükten, belki anaokulundan okuldan çok önemli.” dedi.
“Kazaları önlemek için mutlaka güvenlik kültürü oluşturmamız gerekiyor”
‘Bir arabada kim şoförse hep o haklı, başka türlü haksızdır’ anlayışıyla büyüyen bir çocuk da ileride aynı şekilde davrandığını kaydeden Doç. Müge Ensari Özay, “Arabanın koltuğuna bindiği anda, normalde çok daha sakin bir insan olmasına rağmen, o arabayı kullanırken farklı bir güç histip çok tehlikeli şeyler mümkün, tehlikeli bir şekilde araba kullanabiliyor. Dolayısıyla bu kazaları önlemek için mutlaka güvenlikli eğitim oluşturmamız gerekiyor. Tabii ki ki kanun, nizam, kurallar, cezai yaptırımlar da önemli. Ancak bunlar, en güvenli şekilde yaşadığımız süre bir yerde etkili olabiliyor.” diye konuştu.
Her yıl bir ilçeyi trafik kazalarında geçirebiliriz…
Etkinin bölümünün ilk krizinde, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, “Trafikte Sağ Kalmak” liderliği altında, trafikteki riskleri ve hayatta kalma stratejilerini ele alacağını ifade ederek, “Günümüzde trafikte sağ kalmak giderek zorlaşıyor; kaza geçirme ve yaralanma riski artıyor. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, İş Güvenliği lisansı başına Yol Trafik Güvenliği dersi veriyor ve bu uygulamayı 3 yıldır sürdürüyoruz.” dedi.
Türkiye’de her gün ortalama 3 bin 600 trafik kazası geldiği dile getiren Özgür Şener, “Bu da normal hayatımıza devam ederken bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. 2023 yılında trafik kazalarında hayatlarının kayıplarını gösteren 6 bin 548 rakamı, aslında Türkiye’deki birçok ilçenin rejimina denk geliyor. Yani her yıl, bir ilçeyi trafik kazalarında yaşıyoruz.  Yaralanan insan sayısını gösteren 350 bin rakamı da en az ölümler kadar çözülebilir. Bu sayı, Bilecik, Burdur, Kırıkkale, Bartın, Sinop ve Rize gibi birçok ilimizin kaynağından daha fazla. Başka bir deyişle, her yıl bir ilimizin kazandığıurafi kazalarında yaralanıyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de trafik kazalarında bir yakınını kaybeden veya yaralananların 7’de 1 olduğunu da ifade eden Özgür Şener, “Trafik kazalarının ekonomik patlamaları ortaya çıkıyor 18 milyar TL’lik kayıp ise, neredeyse bir bakanlığımızın yıllık bütçesine denk geliyor.” ifadesinde bulundu.
“5-29 yaş arasındaki ölümlerde trafik kazaları ilk sırada yer alıyor”
” Dünya Sağlık Örgütü’nün sistemlerine göre, 5-29 yaş arasındaki ölümlerde trafik kazaları ilk sırada yer alıyor. Bu acı gerçek, genç nüfusumuzu trafik kazalarında kaybettiğimizi gösteriyor.” diyen Özgür Şener, “Gençlerin enerjisi bizim yüksek ve risk algımız düşük olsa da ‘Trafikte bana bir şey olmaz’ düşünceleriyle hareket etmemeliyiz. Unutmayın, trafik çok tehlikeli bir ortam ve tedbir alınmadan yola çıkmak, hayatımızı riske atmak anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
Alanda uzman akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla sempozyumda, trafik güvenliği, güvenli sürüş teknikleri ve sürüş gibi konular seçildi. Sempozyumda toplu fotoğraf çekimi de takip ediliyor.
Öte yandan üniversite bahçesine kurulan ‘Emniyet Kemeri Simülatörü’nde de mevcut olan emniyet kemersiz takla atmanın ne gibi sonuçları mutlu bir deneyimleme fırsatı buldu.

You may also like...