Share

IYAZ ÇİMEN:’TRAFİKTE TELEFONLA KONUŞMA CEZASI MAHKEMEDEN GERİ DÖNDÜ’

Iyaz Çimen, Trafikte telefonla konuştuğu gerekçesiyle ceza yazılan ve sonradan iptal edilen ceza hakkında açıklamalarda bulundu. Çimen açıklamasında: ‘Gaziantep’te trafikte ilerleyen bir meslekdaşım telefonla konuştuğu gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından ilgililere bildiriliyor. İdari para cezasına herhangi bir görüntü veya fotoğraf bulunmadığı için itiraz ediyor. Mahkeme de herhangi somut delillere dayanmayan bu olayda ceza kesilemeyeceğini görseller ile bunun desteklenmesi gerektiğini, fahri trafik müfettişinin de yanılma payının olabileceğini belirterek cezayı iptal ediyor.
Gaziantep’te mahkeme otomobil sürücülerini yakından ilgilendiren önemli bir karara imza atıyor. Avukat meslekdaşım İmam Akgün Çuhadaraoğlu, geçen yıl ekim ayında evine gelen tebligat ile 21 Eylül 2022 tarihinde otomobiliyle trafikte ilerlerken cep telefonu ile görüşme yaparak kural ihlali yaptığı gerekçesiyle 427 lira idari para cezası kesildiğini öğreniyor. Ceza makbuzunda telefon ile görüşme yaptığını gösteren herhangi bir görsel bulunmaması üzerine Çuhadaroğlu, cezanın iptali için 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunuyor.
Söz konusu tarihte otomobilini kullanmış olabileceğini ancak telefonla görüşme yapmadığını ve ceza tutanağında da herhangi bir görsel bulunmadığını belirten Çuhadaroğlu’nun başvurusunun ardından Sulh Ceza Hakimliği inceleme başlatıyor. Emniyet Müdürlüğü’nden de cezaya ilişkin bilgi ve belgeleri talep eden hakimlik, cezanın fahri trafik müfettişinin bildirmesi üzerine kesildiğini saptıyor. Yapılan değerlendirme sonunda hakimlik, kabahati belgeleyen herhangi bir fotoğraf veya kamera kaydının ibraz edilememesinin keyfiliğe yol açabileceği gibi yanlış kaydedilebilecek plakaya ceza kesilmiş olabileceğini göz önünde tutarak delil yetersizliği nedeniyle cezanın iptal edilerek kaldırılmasına karar veriyor.
Kararın kendisine tebliği ile cezanın kaldırıldığını öğrenen Çuhadaroğlu, vatandaşların da benzer durumlarda yasal yollara başvurmasını istiyor. Hukuksal olarak somut delile dayanmayan cezaların iptalinin mahkemelerce kabul edildiğini belirten Çuhadaroğlu açıklamasında: ‘Geçen yıl eylül ayında aracımla seyir halinde iken telefon ile konuştuğum gerekçesi ile hakkımda idari para cezası yani trafik cezası kesildiğini öğrendim. Ceza tutanağında herhangi bir görsel delil olmadığını görünce, yasal süre içerisinde itiraz hakkımı kullandım. İtiraz gerekçelerimde; herhangi bir görsel video kaydı olmadığını yani somut bir delile dayanmadığını bunun da keyfilik olduğunu dile getirdim.
Dolayısıyla bu cezanın haksız ve hukuka aykırı somut delillerle pekiştirilmediğinden cezanın iptal edilmesini talep ettim. Mahkeme bu talebimi dikkate alarak bunun haksız bir ceza olduğuna karar vererek itirazımı kabul etti. Sonuç olarak mahkeme, yaptığım itirazı yerinde gördü. Herhangi somut delillere dayanmayan bu olayda ceza kesilemeyeceğini görseller ile bunun desteklenmesi gerektiğini, fahri trafik müfettişinin de yanılma payının olabileceğini belirterek ceza iptal edildi. Vatandaşlara bu şekilde ceza makbuzu geldiğinde fotoğraf ya da video kaydının olup olmadığını dikkate alsınlar. Eğer o şekilde görsel bir delil yoksa haklarını arama açısından cezanın iptali için Sulh Ceza Mahkemelerine başvurmalarını tavsiye ediyorum. Hukuksal olarak somut bir delile dayanmayan bu cezaların iptali mahkemelerce kabul edilmektedir.’
Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz için 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılmalıdır. Fahri trafik müfettişleri, 01.05.1997 tarihli ve 22976 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği kapsamında görev ve yetkileri düzenlenen kişilerdir. Kara yollarında kural olarak görevli memur trafik polisi, jandarma olmakla beraber fahri trafik müfettişlerine de denetimle ilgili yetkiler verilmiştir. Fahri trafik müfettişleri trafik kurallarının ihlalini tespit ettikten sonra tutanak hazırlarlar. Bu tutanaklar fiziki olarak hazırlandıysa trafik ekiplerine ya da trafik müdürlüğüne teslim edilir. Ancak elektronik ortamda hazırlandıysa Emniyet Genel Müdürlüğü’nün elektronik sisteminden teslim ederler. Teslim süreleri bir hafta olup bu belgeler; olası bir kural ihlalini ve kişiler hakkında tuttukları tutanakları içerir. Bunun dışında trafik hakkındaki görüş ya da önerilerini de bildirebilirler. Fahri trafik müfettişlerinin yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:
Trafikteki kural ihlallerini tutanağa bağlayarak bu tutanağı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göndererek işleme koyulmasını sağlarlar.
Trafikte daha güvenli bir ortam için görüşlerini veya tavsiyelerini sunabilirler.
Ülkenin her yerinde bu görevlerini yapmakla yükümlüdürler.
Görevleri esnasında tarafsız olarak işlem yapmaları gerekir.
Sürücüleri durdurama yetkileri yoktur.
Belge (Örneğin ehliyet) kontrolü gibi görevleri yoktur.
Fahri trafik müfettişlerine trafik para cezası kesme yetkisi verilmiş ise kesilen bu para cezasına itiraz edilebilmektedir. Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz başvurusuna, dilekçe ile birlikte olabildiğince kural ihlali yapılmadığını gösterir deliller eklenmelidir. Öte yandan, trafik para cezalarına itiraz hakkı, söz konusu cezanın ödenip ödenmemesine bağlı değildir. Nitekim Yönetmelik’e göre peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez. Hatta cezanın ödeme süresi geçirilmeden indirimli olarak ödenmesi, başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda başvuranın lehine olacaktır

You may also like...