IYAZ ÇİMEN: ‘EİDS SİSTEMİ İÇİN 1 OCAK TARİHİNE DİKKAT!
Iyaz Çimen, Ticaret Bakanlığı’nın, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamasının, 1 Ocak 2025 itibarıyla ilk olarak kiralık taşınmazlarda zorunlu şekilde devreye alınacağını açıkladı.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS)15 Eylül itibarıyla devreye alındı. Uygulama 1 Ocak’tan itibaren kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Satılık ilanlarında ise uygulama mevcut hali ile devam edecek. Ticaret Bakanlığınca, EİDS yetki doğrulama uygulaması sürecine ilişkin açıklama yaptı.
Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik’te 31 Ağustos 2023’te yapılan değişiklikle, ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüklerinin getirildiği hatırlatılan açıklamada, bu doğrultuda ilk aşamada taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamalarının, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023’ten itibaren yapılmaya başlandığı anımsatıldı.
Kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan platformlarına ilan giremediğine işaret edilen açıklamada, “EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilmiştir. EİDS yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül ile 31 Aralık 2024 arasında bir geçiş süreci planlanmış, planlandığı şekilde bu süreçte ilan platformunca sistemden yapılan sorgulama sonucunda yetki doğrulaması yapılamasa da ilanın verilebilmesi yönünde bir uygulama yürütülmüştür” ifadeleri kullanıldı. Gelinen aşamada EİDS yetki doğrulama uygulamasında bir adım daha ileri gidildiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi: “EİDS yetki doğrulama uygulamasının 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu şekilde devreye alınmasına, satılık taşınmaz ilanlarında ise Bakanlığımızca verilecek ikinci bir talimata kadar, uygulamanın mevcut hali ile devam etmesine karar verilmiştir. Zorunlu uygulamaya geçişin hem vatandaşlarımız hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşmesine, sistem farkındalığının ve kullanımının artırılmasına yönelik bu karar, EİDS’nin kapsamını daraltmamakta, halihazırda tüm ilanlar için ihtiyari olan uygulamayı kiralık taşınmazlar için zaruri hale getirmektedir. Önümüzdeki dönemde uygulama, satılık taşınmaz ilanları için de zorunlu hale getirilecektir.” Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan taşınmaz ilanlarının da Bakanlıkça yakından takip edildiği belirtilerek, Yönetmeliğe aykırı şekilde taşınmaz ilanlarının paylaşıldığı sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildiği vurgulandı. Açıklamada gelecek süreçte de EİDS ile getirilen düzenlemelere aykırı şekilde ilanların yer aldığı platformlara gerekli idari yaptırımların uygulanmaya devam edileceği aktarıldı.
1-ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ (EİDS) GENEL BİLGİLER
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir?
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve elektronik ilan platformlarındaki taşınmaz ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmayı amaçlayan bir doğrulama sistemidir.
EİDS’nin faydaları nelerdir?
EİDS ile,
İlan sitelerindeki aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçilecek,
İlan kirliliği ortadan kalkacak,
Tüketici mağduriyetleri azalacak,
Yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetleri önlenecektir.
EİDS kapsamında kimler ilan verebilecek?
EİDS ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir.
Birinci ve ikinci derece kan hısımlarım kimlerdir?
Birinci derece hısımlar: Kişinin annesi, babası, çocukları.
İkinci derece hısımlar: Kişinin kardeşi, büyükbabası, büyükannesi, torunları.
Birinci ve ikinci derece kan hısımlarım veya eşim benim adıma emlak işletmesini yetkilendirebilecek mi?
Birinci ve ikinci derece kan hısımlarınız veya eşiniz size ait taşınmazlar için ilan verebilecek ancak bu kişiler sizin adınıza emlak işletmesi yetkilendirme işlemi yapamayacaktır. Emlak işletmesi sadece taşınmaz sahibince yetkilendirilebilecektir.
EİDS ne zaman yürürlüğe girecek?
EİDS 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilmiştir. EİDS’de 15 Eylül 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci yaşanacaktır. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacaktır.
Geçiş sürecinde doğrulama yapmadan ilan verebilecek miyim?
15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecektir.
2-EİDS UYGULAMASINDA İLANLARIN VERİLMESİ
Bireysel ilanlar nasıl verilecek?
Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarından biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.
Taşınmaz numarasına nasıl ulaşılır?
Taşınmaz numarasına e-Devlette yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmetini kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu hizmette taşınmaz listesinden ilgili taşınmaz için “Taşınmaz Bilgileri” butonuna tıklanarak taşınmaz numarası bilgisine ulaşılabilmektedir.
Ayrıca, yeni tip tapu senetlerinin üzerinde taşınmaz numarası bilgisi yer almaktadır.