IYAZ ÇİMEN ‘217. MADDE VE YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA SUÇU’NU DEĞERLENDİRDİ
Iyaz Çimen, Akut Eski Başkanı Nasuh Mahruki’nin geçtiğimiz günlerde tutuklandığını ve ülke gündeminde yer aldığını belirterek, Ulusal medyada da hakkında yer alan ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak suçu Türk Ceza Kanunu’nun Topluma Karşı Suçlar başlığının Kamu Barışına Karşı Suçlar bölümünde 217/A maddesi gereği tutuklandığını belirterek yasa hakkında bilgiler paylaştı.
Bilindiği üzere AKUT (Arama Kurtarma Derneği) kurucusu ve eski Başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.
Çağlayan Adliyesi’nde ifade vermesinin ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen Mahruki’nin nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanmasına karar verilmişti.
Savcılıkta verdiği ifadenin ardından, sosyal medya platformu X’te hesabından yaptığı açıklamada Mahruki, “Dün Savcı belli oldu, bu sabah Savcılığa geldim ve ifade verdim. Gayet iyi geçti görüşme ancak tutuklanmaya sevk edildim. Hakimin karşısına çıkmayı bekliyorum,” dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Mahruki hakkında sosyal medya paylaşımlarında yanıltıcı ”bilgiyi alenen yayma” ve ”yargı organlarını alenen aşağılama” suçlarından soruşturma başlatılmıştı.
Mahruki, geçen hafta salı günü evine polis baskını yapıldığını ve gözaltına alma girişiminde bulunulduğunu sosyal medya hesabından duyurmuştu. Polis baskınının nedeninin YSK’ya yönelik paylaşımı olduğunu ifade etti.
Yasada da belirtildiği üzere:
“(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
Fiilin 217/A maddesi kapsamında suç sayılabilmesi için sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saiki olması, gerçeğe aykırı bilginin ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili olması, bilginin alenen ve kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yayılması şartları birlikte aranmaktadır.
Madde gerekçesinde ifade özgürlüğünün demokratik bir toplum için en temel gereklilik olduğu doğru bilgi ve habere ulaşmanın bu kapsamda değerlendirildiği ancak anonimlik söz konusu olduğunda yalan veya yanlış bilgilerin yaygınlaştığı bu sebeple haber ve bilgi güvenirliliğinin yahut demokratik ortamın zedelendiği vurgulanmıştır.
TCK Madde 301(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.