Share

En çok mutfakta çıkıyor! Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı!

Ev ürünleri en çok mutfakta çıkıyor!
Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı!
Uzmanlar, mutfak patlamalarının en yaygın nedenlerinden birinin, ısınma yağlarının aşırı ısınarak tutuşması olduğunu söylerken, Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin kaybettiği Grand Kartal Otel’deki yangının da mutfakta kızgın yağın tutuşmasının ardından alevlerin üzerine su atılmasıyla çıktığı biliniyor.
Evlerin genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklanarak Doç. Müge Ensari Özay, “Mutfak patlamalarının en yaygın nedenlerinden biri, yanma yağlarının aşırı ısınarak tutuşması. Özellikle ocakta unutulan veya yüksek sıcaklıktaki uzun süre ısıtılan yağlar, yeniden alevlenebilir.” dedi.
Mutfaklarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunması ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Müge Ensari Özay, “Yağ yanmalarında asla su kullanılmamalı, bunun yerine yanma battaniyesi veya metal kapakla alevlerin havasız bırakılarak söndürülmesinin sağlanması.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, ev tipi yangınlara karşı alınacak önlemleri, can ve mal kayıplarının nasıl önlenebileceğini anlattı.
Ev kızarıklıkları ve mal kayıplarına yol açabilir!
Evrimlerinin alevlenmesi, can ve mal kayıplarına yol açabilen ciddi tehlikeler arasında yer dayanıklılığını kaydeden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, ekranda şunları ifade etti:
Eski veya hasarlı elektrik tesisatları, aşırı yüklenen prizler ve kalitesiz kablolar, kısa devreye neden olarak parlama olabilir. Ayrıca elektrikli sistemler uzun süre prizde takılı kalma da aşırı yanmaya yol açar. Ev açık alev kaynakları arasında mumlar, ocaklar ve kibrit-çakmak gibi yer alıyor. Sigara yakmalarının söndürülmeden söndürülmesi veya yatakta sigaranın içilmesi, mobilya ve yatak takımlarının tutuşmasına yol açmasına olanak sağlar.”
Elektrikli ısıtıcılara dikkat!
Elektrikli ısıtıcıların perde, halı ve mobilya gibi yanıcı eşyaların çok yakın konumlandırılmasının da yanma riskini oluşturabileceğini dile getiren Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Ayrıca, baca temizliğinin düzenli olarak yapılması da bacada kuruma ve dolayısıyla sebep olabilir. Alkol bazlı temizleyiciler, boya, tiner ve diğer kimyasal maddeler uygun şekilde muhafaza edilmediğinde ortaya çıkıyor. dedi.
Ev öldürücüleri mutfakta çıkıyor
“Mutfak, ev içerisinde güçlü riskin en yüksek olduğu alanlardan biridir.” diyen Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle devam etti:
“Yüksek ısı, açık alev kullanımı ve bir arada kaldığı süre boyunca mutfakta parlayanlar, hızlı bir şekilde ateşlenen veya davlumbazın düzenli olarak temizlenmemesi, yağ ve gıda kalıntılarının yol açtığı parlama patlaması. Özellikle bacalarda biriken yağ tortuları, alevle ısının hızla yanabilmesi. Pişirme sırasında ocakta olunmalı ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemelidir. Yanıcı pişirme yöntemleri ve hazırlanmasının uzak tutulmalı, fırın, ocak ve davlumbaz düzenli olarak temizlenerek yağlanması önlenmelidir.”
Mutfakta yanma tüpü ve battaniyesi bulundurulmalı
Mutfakta yangın söndürme tüpü ve yangın battaniyesinin bulundurulması, duman ve gaz dedektörleri kurulup düzenli olarak test analizini anlatan Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, tost makineleri ve su ısıtıcıları gibi cihazlar, aşırı ısınma veya devre dışı bırakılabilir. Hasar görmüş cihazlar kısa sürede kontrol edilirler, arızalı prizler veya uzun süre çalıştırılma riski vardır. Kablolu kapların çalıştırılması ve söndürüldükten sonra çalıştırıldığında emin olunmalı, gazla çalıştırılırken elektrikli mutfak kablolarıyla veya. yüklenmiş prizlerle kullanılmamalı, metal içeren ürünler mikrodalga fırına konulmalıdır.” diye konuştu.
Elektrik tesisatları düzenli olarak kontrol edilmelidir!
Evin elektrik kesintilerini önlemek için, elektrik tesisatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, eski ve hasarlı kabloların değiştirilerek aşırı yüklenmiş prizlerden kaçınılmasının kaydedilmesi de kaydeden Doç. Müge Ensari Özay, “Açık alev kaynakları, özellikle mumlar ve ocaklar kullanıldığında kapatılabilir ve yanıcı maddelerden uzak tutulabilir. Sigara izmaritleri tamamen söndürülmeli, yatakta sigaradan kaçınılmalıdır. Elektrikli ısıtıcılar ve şömineler yanıcı uzaklaştırmalı, bacalar sürekli olarak temizlenebilir. Yanıcı ısıtıcılar serin ve hava ısıtıcılardan uzak, her evde bulunabilen, bulunanları ve ışık alarmları.” oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.
Ev yangınları genellikle dikkatsizlik nedeniyle ortaya çıkıyor
Yangınların, genellikle dikkatsizlik ve kirleticilerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkması nedeniyle ifade eden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Elektrik tesisatlarının düzenli bakımı yapılmalı, açık alev kullanımına dikkat edilmeli, sigara kullanımı sırasında okunmalı ve ısıtma sistemleri güvenli bir şekilde kullanılmalı, yangın söndürücüler kullanılmalı, acil durum senaryolarına karşı hazırlıklı olunmalı ve bu konuda değerlendirilmek üzere oluşturulmalıdır.” ifadesinde bulundu.

You may also like...