DEKORASYON UZMANI BÜLENT ŞİMŞEK ‘TADİLAT RUHSATI GEREKMEYEN DURUMLAR’I DEĞERLENDİRDİ
Ruhsat İstemeyen Yapı Tadilat İşlemleriÇeşitli belgeler hazırlanarak, yapı tadilatları yapılabilir. Belgelerin hazırlanması ile İmar Kanunu’na göre tadilat yapılabilir. Gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir;
Ortak mahalleri etkilemeyen bağımsız bölüm içi dahili tadilatlar;Tadilat ve konusunun belirtilerek hazırlanan dilekçeMal sahibi ya da vekili tarafından hazırlanan tapu bilgileri belgesiVekil başvurusu ise, vekaletname aslı ile fotokopisiTadilat çizimini gösteren belgeProje müellifinin onayıOrtak mahalleri etkileyen tadilatlarda gerekli belgeler;Tadilat ve içeriğinin yazılı olduğu dilekçeTüm tapu kaydı bilgileriTüm tapu kaydına göre kat maliklerinin onayıTadilat çizimiProje müellifinin onayıRuhsat gerektirmeyen tadilat işleri genel olarak bu belgelerin tamamlanması ile sağlanabiliyor. Yapının ilgili olduğu belediyeye göre; iskeleli ve iskelesiz olmak üzere iki farklı kategoride belge talep edilebiliyor.
İskeleli Tadilatlar İçin Gerekli BelgelerBelediyelerin istemlerine göre iskeleli tamirat izni belgeleri, aşağıda belirtilen belgelerin tamamlanması ile edinilebilir. Buna göre;
Ada ve parselin belirtildiği dilekçeNoter onayına gerek olmadan, apartman karar defteri örneğiTapu Tescil BelgesiNoter onaylı olması gereken Fenni Mesul TaahhütnamesiOda BelgesiGerekli belgelerin temini ile tadilatı yapılacak olan yapının bağlı bulunduğu belediyeden, inşaat ruhsatına gerek olmadan tadilat izin belgesi alınabilir.
İskelesiz Tadilatlar İçin Gerekli BelgelerTadilatı yapılacak olan yapının kayıtlı olduğu belediyenin istemine göre alınması gereken belgeler aşağıda belirtildiği şekildedir;
Ada ve parselin belirtildiği istem dilekçesiTapu tescil belgesiİskelesiz yapı tadilatlarında istenilen belgelerin temini ile ruhsata gerek olmadan yenileme ve tadilat çalışmaları yapılabilir. Ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri belgeleri dışında, ruhsat gerektiren tadilat işleri nelerdir? Yapı tadilat ruhsatı nasıl alınır ve dilekçe nasıl hazırlanır?
Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Tadilat İşleriGenellikle yapının temelini, taşıyıcı sistemlerini ya da genel mimari yapısını değiştirmeyen, küçük çaplı onarımlar ve yenilemelerle sınırlıdır.
Tadilat Ruhsatı İçin GerekenlerBinalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir. Yapılarda tadilat ruhsatı için öncelikle dilekçe hazırlanması gereklidir.
Başvurular ilgili belediyelere doğrudan yapılabilir. Tadilat ruhsatı için gereken belgeler ise;
Tapu kayıt örneği (son ay tarih onaylı)Tadilat projeleriProje müellifi onayıBakanlıkça izin belgesi almış laboratuvar ortamında yapılmış karot+ demir deney sonuçları belgesiYapı Denetimin Şirketi’nden alınmış uygunluk raporuYapı Denetim onaylı güçlendirme projesiGibi belgeler ve ilgili belediyenin gerekli gördüğü belgeler dahilinde tadilat ruhsatı başvurusu yapılabilir. Tüm belgelerin hazırlanması ile dilekçe hazırlanarak, ilgili belediyeye başvuru yapılabilir. Dilekçe ve belgelerin onaylanması ile tadilat başvurusu onaylanır ve tadilata başlanabilir.