DEKORASYON UZMANI BÜLENT ŞİMŞEK KİRALIK EMLAKTA YENİ DÖNEM HAKKINDA UYARIYOR
1 Ocak 2025 itibarıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye alındı. Yeni düzenleme kapsamında kiralık ilanlar, yalnızca yetki doğrulaması yapılmış gayrimenkuller için verilebilecek. Bu sistemle sahte ilanların önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığınca, emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçildi. Yeni uygulamada, sitelere gayrimenkul ilanı verilmesi süreci resmiyete dökülecek. Konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Söz konusu ilanlar da “doğrulanmış ilan” olarak yayımlanacak. Yılbaşından itibaren ilanların tamamının “doğrulanmış” olarak yayımlanması zorunlu olacak. Kişi, kendisi de ilan sitelerine girip konutunu satabilecek. Düzenlemeyle, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, düzenlemenin tüketiciler açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Tüketicilerin temel beklentisinin ekonomik çıkarlarının korunması ve mağdur olmaları durumunda zararlarının tazmin edilmesi olduğunu bildiren Kılıç, bazı fırsatçı kişi veya işletmelerin vatandaşların temel haklarını ihlal ettiğini söyledi.
Kılıç, bazı emlak satış sitelerine gerçeği yansıtmayan ilanlar verildiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu ilanlar, piyasaya göre çok ucuz olarak gösterilmekte ve tüketiciler satın almak veya kiralamak istediklerinde, konutun satıldığı veya kiralandığı ifade edilerek başka konutlara yönlendirilmektedir. Bazen de konut sahiplerinin haberi olmadığı halde kiralık veya satılık ilanları verilebiliyor, emlakta doğrulanmış ilan dönemine geçilmesiyle tüketiciyi yanıltan ilanlar engellenecek.”
Konut satacak kişinin e-Devlet üzerinde emlakçıyı yetkilendirmesiyle dürüst ve ticari etik kurallarına göre faaliyet gösteren gayrimenkul firmaları ile tüketiciler açısından güvenli bir piyasa oluşacağını aktaran Kılıç, şunları kaydetti:
“Doğrulanmış ilan için ticaret veya esnaf ve sanatkarlar odası bünyesinde kurulan emlak meslek odaları, sektörde faaliyet gösteren işletmelere bilgilendirme ve eğitim çalışması yapmalı. Kamu otoritesinin piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini etkin olarak kullanması, güvenilir emlak ilan sisteminin kurulmasına ve tüketici haklarının korunmasına katkıda bulunacak. Tüketiciler de bilinçli davranarak, emlak sitelerinde gördükleri ilanları araştırmalı ve birden çok ilan sitesini incelemeli. Konut satın alacaklar aldatıcı yanıltıcı ilanlarla karşılaşmaları durumunda şikayet etme hakkını kullanmalı.”
Kiralık emlakta büyük değişiklik 1 Ocak’tan itibaren başladı. Peki E-Devlet üzerinden gayrimenkul yetkilendirme nasıl yapılır?
1 Ocak 2025 itibarıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) resmen hayata geçti. Kiralık ilanlar için yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi. Gayrimenkul sahipleri, ilan vermek için e-Devlet üzerinden yetki verecek. Sahte ilanlarla mücadele için geliştirilen sistemin cezaları 100 bin TL’den başlıyor.
1 Ocak 2025 itibarıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye alındı. Yeni düzenleme kapsamında kiralık ilanlar, yalnızca yetki doğrulaması yapılmış gayrimenkuller için verilebilecek. Bu sistemle sahte ilanların önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, düzenlemenin detaylarını açıkladı: İlan veren kişilerin kimlikleri ve gayrimenkul sahiplik bilgileri doğrulanacak. Kiralık ilanlar, yalnızca mal sahibinin izni ile yetkili emlak işletmeleri tarafından yayınlanabilecek. Sahte i̇lanlar tarih olacak
Yeni sistemle, sahte ilanlar ve yanıltıcı bilgilerle yapılan dolandırıcılıkların önüne geçilecek. Örneğin, tatil bölgelerinde gerçek olmayan villaların kiraya verilmesi gibi sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri bu sistem sayesinde engellenecek.
Yetki doğrulama nasıl yapılacak?
Mal sahipleri, ilan vermek için e-Devlet üzerinden giriş yaparak:
1.Gayrimenkullerini seçip ilan verme izni verecek.
2.Yetkilendirdiği emlak işletmesinin numarasını belirtecek.
3.Bu yetki, yalnızca ilan verme iznini kapsayacak; tapuda işlem yapma veya kira kontratı yapma yetkisi sağlamayacak.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi üzerinden doğrulanan ilanlarda, platformlarda bir logo yer alacak. Bu logoyla ilanın doğruluğu teyit edilecek.
Cezalar 100 bin TL’den başlıyor
Sistemin kurallarına uymayan ilan sahipleri veya platformlar, 100 bin TL’den başlayan cezalar ile karşılaşacak. İlan veren kişi, mal sahibinden yetki almadan ilan girerse ceza ödemek zorunda kalacak.
Sosyal medya i̇lanlarını da kapsıyor
Sistem yalnızca ilan platformlarını değil, sosyal medya üzerinden verilen ilanları da kapsıyor. Yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri veya bireysel sosyal medya hesaplarından yapılan ilanlar da düzenlemeye tabi olacak.
Eski i̇lanlar ve satılık i̇lanlar ne olacak?
Yeni düzenleme, yalnızca 1 Ocak 2025 itibarıyla girilen ilanlar için geçerli olacak. Daha önce girilen ve halen yayında olan ilanlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Satılık taşınmazlar için yetki doğrulaması ise henüz devreye alınmadı. Gayrimenkul uzmanları, bu uygulamanın satılık ilanlar için de geçerli olmasını bekliyor.
Amaç: Tüketici güvenliği ve şeffaflık
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, tüketici mağduriyetlerini azaltmayı ve gayrimenkul sektöründe şeffaflık sağlamayı hedefliyor. Sistemin sahte ilanları ortadan kaldırması ve piyasa güvenilirliğini artırması bekleniyor.