DEKORASYON UZMANI BÜLENT ŞİMŞEK’ İNŞAAT SÖZLEŞMESİ’Nİ DEĞERLENDİRDİ
Dekorasyon Uzmanı Bülent Şimşek kat karşılığı inşaat sözleşmesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Açıklamasında: ‘Arsasını, üzerinde bina yapılması için inşaat müteahhitlerine verenler, yapılacak konutta ücretsiz daireler talep ediyor. Bu durumda arsa sahibi ile müteahhit arasında binanın belirlenen oranlarda paylaşılması esasına dayalı sözleşmeye “kat karşılığı anlaşma” deniyor.
Kat karşılığı anlaşması yapılması halinde taraflar arsa sahibi/sahipleri ile müteahhit veya müteahhitler oluyor. Müteahhitler, söz konusu anlaşmada yüklenici olarak yer alırken, aynı zamanda arsa sahiplerine arsa payı karşılığında ve anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretmeyi taahhüt etmiş bulunuyor.
Kat karşılığı anlaşması yapılabilmesi için ilk koşul, söz konusu arsanın imara uygun durumda bulunması. Ayrıca, anlaşmada belirtilen bağımsız bölüm adetinin de arsa üzerinde yapılabiliyor olması gerekiyor. İleride bir sorun yaşanmaması için imar durumunun değişmesi olasılığının da hesaba katılması, tarafların anlaşmazlık yaşaması için önem taşıyor. Örneğin 8 kat izni olan bir arsada, iznin 10 kata çıkması durumunda, yapılacak binaya eklenecek katın taraflardan hangisine ve hangi koşulları kapsayacak şekilde devredileceği anlaşmada açıkça belirtilmeli. Hak sahiplerine düşecek bağımsız bölümlerin adeti kadar sahip olacakları metrekare bilgisinin de kat karşılığı anlaşmada yer alması gerekiyor.
Kat karşılığı anlaşması yapılırken nelere dikkat etmeli?
Kat karşılığı anlaşmasının resmi bir kimliğe kavuşması için noter huzurunda düzenlenmesi ve noter tarafından onaylanması yeterli. Peki kat karşılığı anlaşma yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Kat karşılığı anlaşma yaparken dikkat edilmesi gereken konuların başında, inşaatı yapacak firmayı ve referanslarını incelemeden hareket etmemek geliyor. Bir değer konu ise pazarlık. Uzmanlar pazarlıkta aceleci davranmamayı ve parselin imar durumu, inşaat projesinin paylaşım tablosunu incelemeden hareket edilmemesini belirtiyor. Kat karşılığı anlaşma sözleşmesinde müteahhit firmanın daireleri teslim tarihinin ve her iki tarafın sorumluluklarının açık bir şekilde ifade edilmesinin önemi bulunuyor.
Arsa sahibi olan ancak bu alana inşaat yapacak birikimi olmayanlar, daire karşılığında bu arsasını müteahhite verebiliyor. Belli bir sözleşme dahilinde gerçekleşen bu işleme “kat karşılığı arsa” deniyor. Kat karşılığı arsa sözleşmesi yaparken arsa sahibinin de konut projesini hayata geçirecek olan müteahhidin de dikkatli olması gerekiyor.
Kat karşılığı arsanın her iki taraf için de hem avantajı hem de dezavantajı bulunuyor. Arsası olan ancak inşaat yapacak birikimi olmayan arsa sahibi, bu yatırımını değerlendirerek daire sahibi olabilir. Arsa karşılığında kaç daireye sahip olacağı ya da kaçıncı katları alacağı tamamen müteahhitle yaptığı sözleşmeye bağlıdır. Ancak kat karşılığı arsa işleminde her iki taraf için de dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor.
İşte kat karşılığı arsa işleminde dikkat edilmesi gerekenler:
Arsa sahibinin dikkat etmesi gerekenler• Her iki taraf da sözleşmenin kendi haklarını koruyacak bir şekilde hazırlanması konusunda yönlendirici olmalıdır.
• Arsa sahibi, inşaatı yapacak olan şirketi çok iyi araştırmalıdır. Bir inşaat şirketi için daha önce yapmış olduğu gayrimenkul projeleri ve bunların taahhüt edilen tarih de teslim edilip edilmediği önemli bir referanstır.
• Eğer arsanıza inşaat yapacak olan şirket yeni ise banka ve diğer kurumlardan mutlaka detaylı bilgi almalısınız. Gerekirse inşaat firması hakkında daha öncesinde bir dava olup olmadığını da araştırmalısınız.
• Sözleşmede en önemli nokta konutun teslim edilme tarihidir. Bu tür projelerde ortalama süre 12 ila 18 aydır. Bu tarihin mutlaka sözleşmede yer almasına özen gösterin.
• Konut projesinde kullanılacak olan malzemelerin kalitesini sorgulayın. Kaliteli malzemelerin kullanılması için yönlendirici olun ve bunun sözleşmede de yer almasını sağlayın.
Müteahhitlerin dikkat etmesi gerekenler• Arsa karşılığında konut yapan müteahhitler de sözleşmede haklarını koruyacak şekilde hareket etmelidir.
• Bu tür anlaşmalarda müteahhitlerin en çok karşılaştıkları sorun; arsa sahibinin kendisine ait olan daireleri genel proje kapsamındaki fiyattan daha ucuz satması ve fiyat ortalamasını düşürmesidir. Genelde arsa sahibine konut projesinin yasal tamamlanma süreci olan 36 ay boyunca daire satma yasağı koyuluyor. Ancak proje bitimi sonrasında hem müteahhit hem de arsa sahibinin daire satması sorun yaratabiliyor.
• Anlaşmada bu konunun da netlik kazanması önemlidir.