Share

DEKORASYON UZMANI BÜLENT ŞİMŞEK ‘FAYANS DÖŞEME SEÇİMİ’Nİ DEĞERLENDİRDİ

Dekorasyon Uzmanı Bülent Şimşek, Estetik ve kalıcı bir görüntü oluşturmak için fayans döşemeden önce zeminlerin veya duvarların su yalıtımının yapılması gerektiğini belirterek, ‘ayrıca fayans yapıştırılacak olan zeminin harcı da düzgün atılmalıdır. Bu işlemler yapılmadığı takdirde fayans yapıştırıcısı fazla kullanılacağı için yüzeyde eğrilikler meydana gelebilir.’
 
Fayans Döşeme Teknikleri: Fayans Nasıl Döşenir?
Yere nasıl fayans döşenir sorusuna cevap vermeden önce yüzeyde yapılması gereken birtakım hazırlıklardan bahsetmek gerekir. Çünkü fayans döşeme işine başlamadan evvel bozuk zemine nasıl fayans döşenir sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Fayans döşemek genellikle banyo ve tuvalet gibi alanların duvarlarına ve zeminlerine yapılır. Öte yandan bazı mutfaklara ve balkonlara da fayans döşendiği görülür.
 
Estetik ve kalıcı bir görüntü oluşturmak için fayans döşemeden önce zeminlerin veya duvarların su yalıtımının yapılması gerekir. Ayrıca fayans yapıştırılacak olan zeminin harcı da düzgün atılmalıdır. Bu işlemler yapılmadığı takdirde fayans yapıştırıcısı fazla kullanılacağı için yüzeyde eğrilikler meydana gelebilir.
 
Fayans Döşemek İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
 
Fayans nasıl döşenir sorusunu yanıtlamaya başlamadan önce kullanılacak malzemeler tespit edilmelidir. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle fayans alınmalıdır. Ardından seçilen fayansın veya seramiğin yüzeyine uygun olacak bir seramik yapıştırıcı temin edilmelidir. Derz de fayans döşerken kullanılması gereken malzemeler arasındadır. Fayans arasındaki çizgileri dolduran bu harç, doğru renklerde seçildiğinde estetik bir görüntü oluşturur.
 
Yere fayans döşemek için silikon, mala, kova, su terazisi, kauçuk çekiç, maskeleme bandı, zımpara ve eldiven gibi malzemelere ihtiyaç duyulur. Ancak fayans uygulanacak zemin üzerinde daha önce işlem yapılmışsa sökme aparatları da gerekir. Bu tür malzemeleri yapı market kategorisinden temin edebilirsiniz. Malzeme temininden sonra “Banyoya fayans nasıl döşenir?” sorusunun cevabına geçebiliriz.
 
Mekânlara Göre Fayans Nasıl Döşenir?
 
Fayans döşeme şekilleri kullanılan malzemeye ve uygulama yapılacak alanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle “Boyalı duvara nasıl fayans döşenir?” sorusu her bir alan için ayrı ayrı cevaplandırılmalıdır. Bu soruya banyo fayansı döşemesinden bahsedilerek başlanabilir. Banyo fayansı orta noktadan başlayarak döşenir. Döşeme malzemeleri ile düz ve pürüzsüz bir zemin oluşturulmaya çalışılır. Yalıtımı yapılan düz bir zemin elde edildikten sonra fayans harcıyla simetrik döşeme işlemi gerçekleştirilir. Uygulamadan sonra bir müddet koruyucu bantlar ile kurumaları sağlanır. Bu işlem “Nasıl mutfak fayansı döşenir?” sorusunun da yanıtı niteliğindedir. “Nasıl balkon fayansı döşenir? sorusu da aynı biçimde yanıtlanabilir.
 
Bu anlamda “Merdivene nasıl fayans döşenir?” sorusu da sıklıkla merak edilenler arasındadır. Bunun için öncelikle merdivende herhangi bir eğrilik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu zemini de olabildiğince düzleştirdikten sonra fayans harcı hazırlama aşamasına geçilebilir. Merdivenler dar alanlara sahip olduklarından uygulama esnasında fayans kesici aletlere ihtiyaç duyulur.
 
Fayans Döşeme Teknikleri: Fayans Döşeme Modelleri Nelerdir?
“Nasıl fayans döşenir?” sorusunun yanıtını aldıktan sonra fayans döşeme modellerine değinilebilir. Fayans döşeme şekilleri, ürünün kullanılacağı alana göre değişir. Mutfaklarda ve banyolarda yaygın olarak mozaik fayans döşeme modelleri kullanılırken tuvalet ve diğer ıslak zeminlerde düz döşeme tercih edilir. Bu anlamda “Nasıl mozaik fayans döşenir?” sorusu sıklıkla merak edilir. Mozaik fayansların yalnızca yerleştirme biçimi farklıdır. Onun dışında kullanılan tüm ekipman aynıdır.
 
Fayans döşeme püf noktalarının en önemlisi düz bir zemin elde etmektir. Ardından uyumlu derz harcı kullanmak da güzel bir görüntü elde etmenizi sağlar. İdeal bir biçimde döşenen fayansların hem temizlik hem de görünüş açısından fayda sağlar. Dilerseniz yeni nesil fayans desenleri ile yaşam alanlarını renklendirebilirsiniz.
 Mutfak Seramiği Nasıl Olmalı!
Mutfak seramiği deyince iki ayrı alan için düşünmek lazım: Mutfak zemin seramiği ve tezgah arası mutfak seramiği!
Mutfak zemininde fayans, alanı doğrudan geniş ya da basık gösterecek etkiye sahip. Çünkü zemin oldukça büyük bir alan ve oradaki her şey mutfağın tümüne etkisini yayar. Yani mutfak zemini için doğru fayansı seçmek için ne yapmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Bu noktada bakmanız gerekenler temel olarak şöyle:
Mutfağın büyüklüğü,
Ortamın tarzı,
Renk dengesi.
Genişliğe Göre Mutfak Seramiği.
Mutfak fayanslarının boyutları her geçen gün daha büyük olacak şekle ulaştı. 40×40’tan başlayarak 50×120’lere ulaşan farklı birçok ebat var! Burada sizin için uygun olan boyuta karar vermek için mutfağınızın büyüklüğü çok önemli!
Şayet mutfağınız küçükse alanı olabildiğince akıcı göstermek için büyük boyutlu mutfak seramikleri seçmeye özen gösterin! Büyük boyutlu seramikleri alan olarak geniş mutfaklarda da kullanmanızda sakınca yok tabi ki! Hatta modern bir görünüm sunduğu için son yıllarda fazlaca seviliyor bu görüntü!
Dekorasyon Tarzına Göre Mutfak Seramiği
Mutfak zemin seramiğinde önemli bir etken de sevdiğiniz dekorasyon tarz! Çünkü hangi tarzı seviyorsanız bunu en iyi zemin ile yansıtabilirsiniz.
Diyelim ki tarzınız country ya da rustik ise sizin için desenli konsept seramikler oldukça iyi olabilir. Modern ya da İskandinav seviyorsanız da olabildiğince zeminde sakin bir görüntüye ya da parke görünümlü mutfak seramiklerine başvurabilirsiniz.
Renk Dengesine Göre Mutfak Seramiği
Renk dengesi dediğimiz şey ortamın uyumlu halini yansıtacak palet! Aynı zamanda mutfağın ferah görülmesine de katkı sunacak tonlar.
Tam da bu noktada mutfak zemin seramiği seçerken renge göre denge sağlamak için bakacağınız yer dolaplar! Dolaplar koyu tonlu ya da canlı renklere sahipse zeminin beyaz olmasına dikkat etmelisiniz! Yoksa ferahlıktan uzaklaşmış olursunuz. Bunun dışında dolaplar full beyaz ve vurgusuz ise de zeminde damarları belirgin seramikler kullanarak hareket sağlayabilirsiniz. Ya da zeminde de beyaz seramik seçip mutfak aksesuarlarında -perde, masa ve sandalye gibi- ahşap ya da hareketli detaylara yer verebilirsiniz.

You may also like...