DEKORASYON UZMANI BÜLENT ŞİMŞEK ‘EV SATIN ALACAKLARA’ UYARILARDA BULUNDU
Dekorasyon Uzmanı Bülent Şimşek ev satın almak isteyen vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için uyarılarda bulunarak, ‘Ev sahibi olmak herkesin hayali ancak biz ev alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? diyen Şimşek şu konulara dikkat çekiyor: ‘Ev satın alırken ince eleyip sık dokumak gerekir. Ev, büyük bir yatırımdır ve alım satım işlemine gereken özen gösterilmezse bu hem alıcı hem de mülk sahibi için problemler ortaya çıkabilir. Ev satın almayı düşünen birinin, aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerekir.
Proje Üzerinden Sıfır Ev Alacaklar İyi Araştırma Yapmalı
Daire alırken toplu konut projelerine dahil olmayı düşünenler, proje sahibi şirket hakkında detaylı bir araştırma yapmalıdır. Bu noktada şirketin portfolyosunda bulunan projeleri incelemek yararlı olabilir.
Söz konusu yeni bir şirket ise bu şirketin referansları ayrıca kontrol edilmelidir. Birçok kötü yorum almış ya da mahkemelere konu olmuş şirketlerden uzak durulması gerekir.
Evin Bulunduğu Bölgenin Deprem Riski Seviyesini Öğrenin
Yeni çıkan yasalar gereği deprem açısından riskli bulunan bölgeler kentsel dönüşüme tabidir. Satın alınan ev eğer riskli bölgede ise belediye tarafından yıkılabilir. Ayrıca riskli bir bölgede konut almak gelecek için doğru yatırım olmayacağı gibi olası bir depremde hayati tehlike de mevcuttur.
Haciz ve İpoteğe Dikkat!
Bu konu tüm potansiyel alıcıları ilgilendirmektedir. İster sıfır bir projeden ev alınsın ister halihazırda satışta olan bir konuta talip olunsun, haciz ve ipotek konusunu araştırmak gerekir. Çünkü evin üzerinde bulunan ipotek nedeniyle ciddi sorunlar yaşanabilir. Örnek olarak üzerinde ipotek bulunan sıfır daire, müteahhitin borçları nedeniyle yeniden satılabilir. Bu da büyük olasılıkla uzun sürecek olan bir yasal sürece neden olacaktır.
Ev Mutlaka Görülmeli
Alıcı ve ilan sahiplerinin, satılacak evin içinde görüşmesi önemli bir detaydır. Böylece hem olası sorunların önüne geçilir hem de ev ile alakalı her detay konuşulur. Henüz yapım aşamasında olan bir konut almayı düşünenler ise projenin her ayrıntısını incelemelidir. Teslim tarihleri konusuna da ayrıca dikkat edilmelidir. Ayrıca yeterli oranda referansı bulunmayan şirketlere temkinli yaklaşılması da gerekmektedir.
Kredi Çekebilmek İçin Evin Krediye Uygun Olması Gerekmekte
Konut kredisi çekmeyi düşünenler öncelikle bankaların faiz oranlarını karşılaştırmalıdır. Faiz oranları bankadan bankaya ve kredi notuna göre değişebilmektedir. Size en uygun kredi tekliflerini karşılaştırmak için sahibinden.com’da bulunan Kredi Teklifleri hizmetinden faydalanabilirsiniz. Konut kredisi almak için ayrıca satın alınan evin konut kredisine uygun olması da önemli bir noktadır. Bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunan konutları tercih etmek gerekmektedir.Kat irtifakı tapulu ya da paylaşımlı tapu çeşitlerine bankalar kredi vermeyebilmektedir. O nedenle satın almadan önce evin tapusuna dikkat edilmelidir.
Ev alacaksanız tapu kaydını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Eğer tapu kaydı üzerinde bir haciz ve ipotek varken bu kaydı bilerek taşınmazı satın alırsanız tapu devri sonrasında bu ipotek ve hacizlerden sorumlu olursunuz ve satın aldığınız evi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Evinizi satın alınırken noterden düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesi yapıldıktan sonra tapuya şerh olarak işlenirse artık bu şerhten sonra ipotek veya hacizler tüketiciyi bağlamaz. Tüketicilerin satın alma tarihinden sonra konulmuş olan ipotek ve hacizlerin kaldırılması konusunda açmış oldukları bazı davalarda olumlu sonuç aldıkları görülüyor.
2. Sözleşmenizi noterde yapınYapmış olduğunuz araştırma neticesinde bir sıkıntısı olmadığına kanaat getirdiğiniz bir daire ise; Müteahhit mutlaka ‘ön bilgilendirme formu’ imzalatmak zorunda. Formda dairenin net-brüt metrekareleri, müteahhittin tüm bilgileri, dairenin taksitli veya taksitsiz tüm bedeli, taksitli ise faiz ve masraf bedellerinin ne olacağı belirtilmeli. İnşaat halindeki bir taşınmazı satın almak isterseniz ve müteahhitin elinde tapu mevcut değilse mutlaka Noterden Satış Vaadi Sözleşmesi düzenlenmek zorunda. Müteahhit tapu devrini yapıyor ise kat irtifakı tapusunu devretmek şartı ile yazılı sözleşmede yapabilir. Her iki halde konut 36 ay içinde tüketiciye devredilmek zorunda.
3. Teminat alın ve kontrol edinİnşaat halinde ve kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bir ev alıyorsanız, müteahhit maliyetin yüzde 10’u kadar teminat sunmak zorunda. Bu teminatı belediyeden kontrol edin. Dönüşüm dışındaki projelerde de Tüketici Kanunu’na göre müteahhit teminat modellerinden birini sunmak zorunda. (Tamamlama sigortası, hakediş modeli ya da teminat mektubu)
4. Bitmemiş ve zamanında teslim edilmeyen ev için hakkınızı arayınTaşınmazı satın aldınız ve size müteahhit tarafından teslim edilirken, müteahhitte taşınmazı hiç görmeden ‘eksiksiz bir şekilde ve süresinde teslim aldım’ diye bir belge imzalarsanız tüm haklarınızı kaybedersiniz. Taşınmazı mutlaka incelemeniz ve eksikler var ise teslim almamanız gerekiyor. Bu durumda müteahhitte noterden ihtarname göndererek eksik ve ayıpları yapması, yapmazsa kendinizin yapacağı ve bu bedeli talep edeceğinizi belirtin.
5. İskanı müteahhit almak zorundaBinayı fiilen teslim aldınız ancak müteahhit iskân belgesini almıyor ise müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek. Müteahhit iskân almak zorunda. Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu Sulh Hukuk Mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir.
6. Evin gerçek bedelini gösterinGayrimenkulü satan kişi veya emlakçı değerini düşük göstermek isteyebilir. Ancak bunun iki tehlikesi var. İlki Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor ve hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor. İkincisi satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış iptal olabiliyor.
7. Aldığınız evden olabilirsinizTapu incelemesi yaptıktan sonra belediyeye giderek imar dosyasını inceleyin. Evi kredili alıyorsanız banka tarafından yaptırılan raporu da inceleyebilirsiniz. Çünkü bu raporlarda belediyede imar dosyaları inceleniyor. Belediyede bu dosyayı incelemenizdeki temel düşünce binanın ve dairenin ne durumda olduğunu görmek. Böylece kaçakları var mı, yapı kayıt belgesi var mı öğrenirsiniz. Yine gelecekte belediyenin bu arsa ile ilgili düşüncesinin ne olduğunu öğrenmek de önemli. Belediye mevcut parseli imar planı değişikliği ile farklı bir şekilde konumlandırmış, kat yüksekliğini azaltmış olabilir. Bu durumda yıkılmakta olan bir binadan daire satın almış olabilirsiniz.
Tapu kaydına bakmadan ipotekli ev alırsanız evinizi kaybedebilirsiniz, imar durumuna bakmazsanız kaçak ve yıkılacak bir eve para ödeyebilirsiniz, hatalı bir evrak imzalarsanız eksik ya da geç teslim edilen konuta karşı tüm haklarınızı kaybedebilirsiniz. Tüm bunlara yukarıda belirttiğimiz gibi önlemler alabilmeniz mümkün. Özellikle evi satın almadan önce talep edeceğiniz bir ekspertiz raporu sonrasında alanında uzman lisanlı eksperler sizin için o evin yasal durumunu ve gerçek piyasa değerini, satışa engel olumsuz durumlarını detaylı şekilde inceleyerek rapor olarak sunmaktadır. Kaynak: tapueksperi.com sahibinden.com.