Bayramda ani beslenme metabolizmayı zorlayabilir!
Bayramda ani beslenme metabolizmasını zorlayabilir!
Ramazan ayının iki sonunda beslenme düzenine uyarlandığını belirten, Ramazan Bayramı’nda eski düzene geçiş olarak geçilmesi gerektiğini söylüyor.
Ani beslenmenin metabolizmasını zorlayabileceğine dikkat etmek Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “ Bayram sabahında hafif ve düzenli bir kahvaltı yapmak bu sürecin ilk ve en kritik adımlarından biri.” dedi. Bayram tatlısı ve hamur maliyetlerinin kontrollü tüketerek insülin direnci ve kilo alımına karşı önlem alınabileceğini dile getiren Yiğit, g eçiş döneminde açlık ve susuzluk bozulmanın karışabileceğini, yeterince su tüketilmesinin, bu karışıklığın ortaya çıkmasının kapanma kontrolünün bozulmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Ramazan ayının ardından ani beslenme düzeni değişikliklerinde metabolizmayı takviye etmek için beslenme önerilerinde bulundu.
Eski beslenme düzenine göre dönülmeli!
Ramazan ayı boyunca tümünün alışık olduğu beslenme düzeninden farklı bir ritüele girdiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Oruç sürecinde iki öğünle sınırlı beslenmeye ve uzun süre susuz kalmaya uyum sağlayan metabolizmamızı, bayramla birlikte eski düzene dönüşmek oldukça önemli.” dedi.
Bu geçişin ani ve sert bir şekilde sürdürülmesinin kesilmesinin sindirim sisteminin izlenmesinin destek yardım miktarını dile getirilmesi Yiğit, bayram sabahında hafif ve düzenli bir kahvaltı yapılmaması bu sürecin ilk ve en kritik adımlarından biri olduğunu vurguladı.
Kahvaltıdan sonra şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır!
Bayramı kahvaltısında peynir, yumurta, zeytin, tam buğday ekmeği gibi besinleri hem protein hem de lif alımını artırma işlemi ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ayrıca taze sabah sebze ve maydanoz, dereotu gibilerin vitamin ve mineral dengesini sağlamak. Kahvaltıdan hemen sonra tatlı ve şekerli beslenmeden ayrılırsınız, vücudunuzun bir ve zorlamanın bir diğer yolu olacaktır.” şeklinde konuştu.
Açlık ve susuzluk karışabilir!
Bayram yemeği yavaş yemenin de önemli bir etkisi olduğuna dikkat eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Yavaş yendiğinde beyne daha fazla tokluk sinyali gönderilir, bu da hem daha az yemek yemenize hem de beslenmelerden sonra kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur.” dedi.
Bu dönemdeki açlık ve susuzlukların karışabileceği de sözlerine ekleyen Yiğit şöyle devam etti:
“Özellikle tatlı ve hamur işlerine yönelme isteği artabilir. Ancak yeterince su tüketmek, bu karışıklığın önüne geçmek için çalıştırma kontrolünü sağlamanızı kolaylaştıracaktır. Günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek, etkisini koruyarak aşırı yemeni durdurur.”
Bayramda sağlıklı bir beslenme için dengeli bir tabak oluşturulmalı…
Bayram tatlılarının ve hamur işlerinin aşırı tüketiminin, kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açan insülin direnci, hücrelerin yağlanması ve obezite gibi ciddi sağlıkta tetikleyebileceğine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Daha sağlıklı tatlı alternatifleri olarak sütlü tatlılar, taze meyveler veya kuru meyveler tercih edilebilir. dedi.
Bayramda sağlıklı bir beslenmenin korunması için ana ürünlerde sağlanan bir tabak kaynağının tükenmesi çizen Yiğit, “Ara öğünlerde ise yoğurt, taze meyveler veya kuruyemiş gibi hafif atıştırmalıklar tercih edilir. Bayramınızı sağlıklı ve sağlıklı bir şekilde geçirmeniz hem de zihinsel olarak çok daha iyi yaşamanızı sağlar. Herkese, mutlu ve mutlu bayramlar dilerim!”