AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘ YAPAY ZEKA YASASI’NI DEĞERLENDİRDİ
Avukat Iyaz Çimen Yapay zeka yasası hakkında açıklamalarda bulundu: ‘ Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler, dünyadaki ilk “Yapay Zeka Yasası” konusunda anlaşmaya varmıştı. Yeni yasa ile yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan bütün sistemler yasaklanıyor. Su, enerji, yargı, sağlık ve biyometri gibi alanları yönetmek için kullanılan yapay zeka sistemleri “yüksek risk” kapsamına alınarak, çok daha katı kurallar getiriyor.
Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayının ardından Yapay Zeka Yasası’nın, 2026 yılından itibaren bütün AB genelinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.Dünyada bir ilk olan yeni yasal düzenleme, yapay zeka uygulamalarına karşı “temel hak ve özgürlükleri, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve çevreyi” korumayı hedefliyor.Yasa, yüz tanıma için güvenlik kamerası ve internet görüntülerini de içeren veri tabanlarının oluşturulması gibi geniş kapsamlı yapay zeka uygulamalarını yasaklıyor.Bir benzeri Çin tarafından da uygulandığı belirtilen ve insanları davranışlarından dolayı ödüllendiren ya da cezalandıran takip sistemleri de yasak olacak.
Türk İstatistik Derneği (TİD) Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş, Türkiye’deki yapay zeka teknolojisinin hızla geliştiği ve yaygınlaştığı göz önünde bulundurularak, yeni yasanın Türkiye’deki yapay zeka düzenlemeleri için önemli bir örnek olacağını söylüyor.
Prof. Dr. Turhan Menteş, yaptığı yazılı açıklamada, yapay zeka teknolojisinin etik ve güvenli kullanımını teşvik etmeyi ve insan haklarını korumayı amaçlayan bu yasanın Türkiye’deki düzenlemeler için bir kılavuz olabileceğini vurguluyor.
Turhan Menteş, Türkiye’deki yapay zeka kullanımı ve düzenlenmesiyle ilgili tartışmaların devam edeceğini belirterek, Avrupa Yapay Zeka Yasası’nın yapay zeka teknolojisinin etik ve güvenli kullanımını sağlamayı amaçladığını ifade etti. Menteş, TİD’in insan haklarının yapay zeka teknolojisiyle uyumlu bir şekilde korunmasını desteklediğini dile getirdi. Menteş, “Günümüzde yapay zekanın toplumda bir etkisi olup olmayacağı sorusu tartışılmamaktadır. Tartışılması gereken soru bu olumlu ya da olumsuz etkinin kim tarafından, nasıl , nerede ve ne zaman hissedileceğidir.” Dedi.
Menteş, Türkiye’deki yapay zeka teknolojisinin kullanımı ve düzenlenmesi konusundaki tartışmaları gündeme getirmeye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Avrupa Yapay Zeka Yasası“, yapay zeka teknolojisinin etik ve güvenli kullanımını sağlamak için insan haklarını korumayı amaçlamaktadır.”
Yapay zeka teknolojisinin toplum ve ekonomi üzerinde derin etkilere sahip olabileceğini belirterek, Türkiye’de güçlü düzenlemelerin ve etkili politikaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Menteş, veri koruma ve gizlilik düzenlemeleri, etik ve sorumluluk ilkeleri, endüstriyel düzenlemeler, inovasyon teşvikleri ve destekler ile uluslararası işbirliği ve standartlar gibi beş ana konuda düzenlemelerin gerekliliğine vurgu yaptı.
Bu düzenlemelerin, yapay zeka teknolojilerinin güvenli, etik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla oluşturulması gerektiğini savunan Menteş,açıklamasına şöyle devam etti : “ İşletmeler, bu düzenlemelere uyumlu bir şekilde yapay zeka teknolojilerini kullanmalı ve geliştirmelidir. Yapay zeka teknolojisinin etik ve güvenli kullanımını sağlamak için güçlü düzenlemeler ve etkili politikaların hayata geçirilmesi önemlidir.”