AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘SANAL ORTAMDA DOLANDIRILMAMAK İÇİN’ UYARILARDA BULUNDU
Avukat Iyaz Çimen, ‘Ülkemizde her yıl milyonlarca insan farkındalık sahibi olmadıkları için siber suçların kurbanı oluyor ve sanal dolandırıcılık büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak sanal dolandırıcılığa karşı atabileceğiniz basit adımlarla kendinizi korumanız mümkün. Bu yazımızda sanal dolandırıcılığı önlemek için uygulayabileceğiniz 5 ipucunu sizlerle paylaşacağım..Kendinizi yaygın dolandırıcılık teknikleri konusunda eğitin
Sanal dolandırıcılığı önlemek için atabileceğiniz ilk ve en önemli adım, kendinizi karşılaşabileceğiniz yaygın dolandırıcılık teknikleri konusunda eğitmektir. Dolandırıcılar sürekli olarak taktiklerini ve tekniklerini değiştirdiği için çevrimiçi dolandırıcılığı tespit etmek zor olabilir. Bunun önüne geçebilmek için siber suçluların kullandığı en son çevrimiçi dolandırıcılıklardan haberdar olmanız gerekiyor.
Bunun için siber güvenlik ile ilgili güncel bilgileri bulabileceğiniz ve kendinizi bu teknikler karşısında eğitebileceğiniz paylaşımların bulunduğu siteleri takip edebilir ve siber güvenlik haber bültenlerine kayıt olabilirsiniz. Bilgilerinizi güncel tutarak sanal dolandırıcılara karşı durabilirsiniz.
Kimlik avı dolandırıcılıklarından kaçının
Bugün sanal dünyada karşılaşılan en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinin başında kimlik avı dolandırıcılığı geliyor. Bu yöntem kullanıcıya dolandırıcı tarafından gönderilen sahte ve kötü amaçlı bağlantıları içeriyor. Phishing (oltalama) olarak da bilinen bu saldırı türü, saldırıya uğrayan kişinin, kimlik ve hesap bilgilerinin çalınması gibi çeşitli şeyleri amaçlar. Bu nedenle, çevrimiçi bilgilerinizle dikkatli olmanız her zaman önemlidir.
Hiçbir zaman emin olmadığınız bağlantılara tıklamamalısınız. Size gelen bir e-posta çok saygın bir kuruluştan geliyor gibi gözükebilir ama bağlantıya tıkladığınız anda artık çok geç olabilir. Aşina olmadığınız kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın. Bunun yanı sıra bu sistem sosyal ağlarda da kullanılabilir. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajlardaki bağlantıları açmamanız gerektiği gibi tanıdığınız hatta çok yakın olduğunuz kişilerden gelen bağlantıları bile emin olmadan açmayın. Çünkü tanıdığınız kişinin hesabı da ele geçirilmiş olabilir.
.Alışveriş platformları dışında ödeme yapmayın
Bireysel satıcıların bulunduğu e-ticaret web sitelerinde, her zaman platformun ödeme sistemini kullanın. E-ticaret platformu dışındaki ödemeleri kabul etmeyin. Satıcı sizden e-ticaret platformu dışında ödeme yapmanızı isterse, bu bir tehlike işaretidir.
Ayrıca çevrimiçi alışveriş yapmadan önce, web sitesinin güvenli teknoloji kullandığından emin olun. Ödeme ekranındayken web adresinin “https” ile başladığını doğrulayın.
İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin
İki adımlı doğrulamaya genellikle iki faktörlü doğrulama denir. İnternet üzerinden yapacağınız herhangi bir işlem için (sosyal medya uygulamaları, online alışveriş, bankacılık işlemleri vb.) iki faktörlü doğrulamayı mutlaka aktif hale getirin. Bu gireceğiniz şifrenin dışında telefonunuza gelecek bir doğrulama mesajı veya mail kutunuza gelecek bir e-postayı içerebilir. Böylece hesaplarınızın ve bilgilerinizin çalınmasını zorlaştırırken, hesabınızın çalınması durumunda sizin yetkiniz olmadan o hesaba erişimi engelleyebilirsiniz.
Güncel yazılımlar, güçlü parolalar ve bağlantı güvenliği
En yeni güvenlik yazılımları ve işletim sistemleriyle bilgisayarlarınızı, akıllı telefonunuzu ve yazılımınızı güncel tutun. Güvenlik açığı güncellemeleri dâhil en son güncellemeleri aldığınızdan emin olmak için otomatik güncellemeleri açın.
Güçlü parolalar belirlemeyi unutmayın. Uzmanlar, şifrelerin en az sekiz karakter uzunluğunda olmasını, büyük ve küçük harflerin yanı sıra sayılar ve özel karakterlerden oluşan bir kombinasyonun kullanmasını tavsiye ediyor. Saldırıya uğrama riskini azaltmak için şifrelerinizi sık sık değiştirin.
Ayrıca internet bağlantınızı güvenli hale getirin. Ev kablosuz ağınızı her zaman güçlü bir parola ile koruyun. Herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken, bunun üzerinden hangi bilgileri gönderdiğiniz konusunda dikkatli olun. Zaafiyetleri af etmeyen siber suçlular, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşıp vurgun peşinde olduklarını unutmayalım. Bu amaçla da arama motoru ve DNS zehirlenmeleri, bankacılık zararlı yazılımları, ortadaki adam saldırıları, sahte Android bankacılık uygulamaları gibi çeşitli saldırı yöntemlerini kullanıyorlar
Korunmak için ne yapmalı?
Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantınız yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir.
Alışverişte kendi cihazlarınızı kullanın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun, alışverişi kendi cihazınızla yapın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler gibi yerlerdeki cihazlardan finansal işlem yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun.
Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz.
Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun.
Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza sahte indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendirirler.
Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Size güvenilir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Gözünüz URL’nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler.
Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bunu yaparken, online bankacılığa güvenli bir şekilde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir şekilde korunduğunu kontrol edin.
Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantınız yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir. Alışverişte kendi cihazlarınızı kullanın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun, alışverişi kendi cihazınızla yapın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler gibi yerlerdeki cihazlardan finansal işlem yapmaktan mümkün olduğunca uzak durun. Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz. Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun. ESET yazılımları, ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması‘ modülüyle kullanıcılarına ekstra güvenlik sağlıyor. Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza sahte indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendirirler. Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Size güvenilir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Gözünüz URL’nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler. Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bunu yaparken, online bankacılığa güvenli bir şekilde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir şekilde korunduğunu kontrol edin.