AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘SAHTE DİPLOMA VE YAPTIRIMLARI’NI DEĞERLENDİRDİ
Avukat Iyaz Çimen, sahte diploma konusunda açıklamalarda bulundu. YÖK’ten son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan “diploma sahteciliği” konusundaki haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
Gündeme getirilen konularla ilgili Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığına her türlü iddianın en ince ayrıntısına kadar araştırılması talimatı verilmiş olup, tespitlere bağlı olarak gerektiğinde idari ve işlem cezaları uygulanmaktadır. Ayrıca adli vaka olması nedeniyle tespiti yapılan sahtecilikler hakkında adli merciler bilgilendirilmektedir.
Avukat Iyaz Çimen özellikle sanal ortamda yoğunlaşan sahte diploma ticareti gerçekleştirenlerin sayısında artış olduğunu belirterek Nitekim, Yükseköğretim Kurulu, “diploma sahteciliği” konusundaki haberlere ilişkin, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığına her türlü iddianın en ince ayrıntısına kadar araştırılması talimatı verildiğini bildirerek, “Tespitlere bağlı olarak gerektiğinde idari ve işlem cezaları uygulanmaktadır. Ayrıca adli vaka olması nedeniyle tespiti yapılan sahtecilikler hakkında adli merciler bilgilendirilmektedir” açıklamasını yaptı.
-Ayrıca Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen karekodlu e-Denklik belgelerinin de YÖKSİS’teki ‘denklik sorgulama’ ekranından doğrulanması yapılabilmektedir.”
YÖK tarafından diploma sahteciliğinin önüne geçmek için uygulamaya sokulan ” Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sistemine gönderilen yaklaşık bir milyon 30 bin diploma bilgisinin sorgulanması için işlemler devam ediyor.
Diploma Doğrulama işlemi, ” Mezun Belgesi Sorgulama/Doğrulama Sistemi ” üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda YÖK, MEB tarafından gönderilen bilgiler çerçevesinde diplomaların sorgulamalarını yaparak bilgilerin doğruluğunu kontrol ediyor. YÖK, bilgilerin eşleşmemesi veya sorgulanan diplomanın sisteme yüklenmemiş olması halinde, ilgili üniversiteye yazı göndererek arşivinden kişinin diplomasını bulmasını ve sisteme yüklemesini istiyor. Çalışma çerçevesinde iki aylık sürede ülke genelindeki tüm üniversitelerden sisteme yüklenen diploma sayısı 6 milyon 398 bin 310 oldu. 2010 sonrası mezun olanların diplomalarının sisteme yüklenmesi sona yaklaşıldı, önceki yılların diplomalarının yüklemesi ise devam ediyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından E-Devlet tarafından verilen hizmetlerinden artık mezun olduğunuz üniversiteye ait mezuniyet bilgilerinize ulaşabileceksiniz. E-Devlet hizmet ile üniversite mezuniyet bilgilerinizi görüntüleyebiliyor ve barkodlu üniversite mezun belgesi oluşturabiliyorsunuz.
İşe alımlarda ve diğer resmi işlemlerde de dahil olmak üzere diplomaların fotokopisi yerine sistem tarafından oluşturulmuş “Mezun Belge”lerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Doğrulama işlemleri sayesinde sayesinde özellikle diploma sahteciliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bilgi güvenilirliği de böylece netlik kazanmış oluyor.
Sisteme giriş yapabilmek için “turkiye.gov.tr” adresinden E-Devlet Kapısı’ na giriş yapmanız gerekiyor. E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme giriş Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ nın hizmetlerine ulaşarak mezuniyet işlemlerinizi sorgulatabiliyorsunuz. Barkodlu numarayı ekrana giriş yaparak diplomanın hangi okuldan alındığını anında öğrenebiliyorsunuz. Böylelikle o diplomanın sahte olup olmadığını anında açığa çıkmış oluyor.
Noter onaylı diploma teminatıÜlkemizde sahte diploma hizmeti verdiklerini iddia eden çok sayıda kişi/grup var. Dolandırıcılar internetin tüm katmanlarında hizmetlerini pazarlayabiliyor. Müşteriler sosyal medya platformlarından kolaylıkla taleplerini iletiyor.
Barkodlu orijinal diploma sağladıklarını öne sürüyorlar
Bazı satıcılar, bölüm ve üniversiteye göre fiyatlarını belirliyor. Hukuk, mühendislik ve öğretmenlik bölümleri en pahalı kategorilerden. Bir satıcıya göre en pahalı sahte diplomalar vakıf üniversitelerinin diplomaları oluyor. Yerel üniversite diplomaları dışında yabancı diploma hizmeti veren satıcılar da oldukça talep görüyor.
Sahte diplomalardan sonra “kiralık diploma” tehlikesiUsulüne uygun olarak bir üniversiteden mezun olup çeşitli finansal sebeplerden dolayı kendi diplomalarını kiralayan veya satan insanlar da yaygın olarak görülmeye başlandı. Öyle ki mühendislikten öğretmenliğe, hemşirelikten, eczacılığa kadar birçok orijinal diplomanın yanı sıra usta öğretici direksiyon sertifikası, kuaförlük gibi ustalık belgeleri satılıyor ya da kiralanıyor.
Şirket/kurumların İnsan Kaynakları ve Kurumsal Güvenlik Departmanları adaylar tarafından verilen belgeleri doğrulayabilmek için çeşitli yöntemler kullanıyor.
Bu konuda maalesef “barkodlu” belge kontrolü yetersiz kalıyor.