AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘ İNTERNETTEKİ SAHTE KONUT FOTOĞRAFLARI’ KONUSUNDA UYARDI
Avukat Iyaz Çimen ev satın almak isteyen vatandaşları uyardı: ‘ Özellikle internet üzerinden av almak isteyen vatandaşlar maddi ya da manevi açıdan mağdur olabiliyor. Kullanımının yaygınlaşması ve ev ararken tüketiciye sunduğu konfor sonucunda gayrimenkul alımında başvurulan ilk merci, internet haline geldi. Kiralık ya da satılık ev arayan kişi yerinden dahi kalkmadan hayallerindeki evi rahatlıkla buluyor. Peki bulduğunu düşündüğü “hayallerindeki” ev, gerçekten var mı?
Nitekim geçtiğimiz günlerde sahte konut fotoğraflarıyla vatandaşları kandırdılar! Ticaret Bakanlığından da 5 firmaya ceza yağdı.
İlan platformlarında sahte konut fotoğraflarıyla vatandaşları kandıran emlakçılar türedi. Bunları yakın takibe alan Ticaret Bakanlığı, 5 gayrimenkul firmasına toplam 575 bin TL idari para cezası kesti.
Konut ve araçta fahiş fiyatlara savaş açan Ticaret Bakanlığı, bir yandan da sahte gayrimenkul ilanları ile vatandaşları dolandırmaya çalışan emlakçılara karşı harekete geçti. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, internet üzerinden ellerinde bulunmayan farklı konut fotoğraflarıyla tüketicileri aldatmaya çalışan 5 gayrimenkul firmasına toplamda 575 bin TL idari para cezası kesti.
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, sahibinden.com adlı internet sitesi üzerinden tüketicileri aldatmaya yönelik verildiği tespit edilen ilanları mercek altına aldı. Tüketicilerin gayrimenkul firmalarıyla ilgili şikâyetlerini inceleyen Reklam Kurulu, söz konusu internet sitesinde ilan yayınlayan 5 firmanın ilanlarında aykırılık tespit etti. İnceleme sonucu alınan kararlara göre bir gayrimenkul firması, satışı yapılan bir daireyi satıştaymış gibi ilanda tutmaya devam etti.
Kurulun incelemesinde “İlandaki dairenin satıldığı, ilanın neden hâlâ aktif olduğu” sorulduğunda ise firma tarafından fiyat algısı yaratmak için ilanı kaldırmadıklarının söylendiği, ilanla tüketicileri firmaya yönlendirip daha yüksek fiyatlı daireleri satmaya çalıştıkları tespit edildi. Reklam Kurulu, tanıtımların gerçeği yansıtmadığı ve rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle firmaya reklam durdurma cezası verdi.
5 farklı gayrimenkul firması hakkında yapılan şikâyetlerde, ilanların görsellerinde firmaların ellerinde olmayan konutları kullandığı iddia edildi. Şikâyetleri inceleyen Reklam Kurulu, “Yayımlanan reklamlarda yer verilen konutların ilanlarında kullanılan görsellerin yetkisi dahilinde olmayan konutlardan edindiği ve piyasa koşullarına göre uygun fiyatlara yer verilen söz konusu ilanlar aracılığıyla tüketicilerin ilgili şahıssa başvurmaya yönlendirildiği ancak tüketicilere bu konutların gösterilmeyerek farklı konutların pazarlanmaya çalışıldığı” tespitinde bulundu.
Kararlarda 5 firmaya da aldatıcı beyanlarda bulunulduğu ve rekabete aykırı hareket edildiği gerekçesiyle 115’er bin TL para ve reklam durdurma cezası uygulandı.
Sahte emlak ilanlarına kanmamak için 4 formül
Artık ev bulmak için en çok kullanılan araç internet. Ancak bazı emlak ofisleri e-ticaret platformlarında çok ucuz fiyatlı ve gerçeği yansıtmayan ev ilanları yayınlayarak tüketiciyi ofisine çekmeye çalışıyor ve başka mülkler satmayı deniyor. Peki sahte ilanlara kanmamak için ne yapılmalı?
Sahte emlak ilanlarına kanmamak için 4 formül
Artık ev bulmak için en çok kullanılan araç internet. Ancak bazı emlak ofisleri e-ticaret platformlarında çok ucuz fiyatlı ve gerçeği yansıtmayan ev ilanları yayınlayarak tüketiciyi ofisine çekmeye çalışıyor ve başka mülkler satmayı deniyor. Peki sahte ilanlara kanmamak için ne yapılmalı?
Kullanımının yaygınlaşması ve ev ararken tüketiciye sunduğu konfor sonucunda gayrimenkul alımında başvurulan ilk merci, internet haline geldi. Kiralık ya da satılık ev arayan kişi yerinden dahi kalkmadan hayallerindeki evi rahatlıkla buluyor. Peki bulduğunu düşündüğü “hayallerindeki” ev, gerçekten var mı?
Bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında, sosyal medya hesapları ve kendi kurdukları internet sitelerinde verdikleri sahte- düşük fiyatlı ev ilanlarıyla müşterileri aldatıyor. Bu şekilde müşteri çeken emlak ofislerinin tüketiciyi türlü bahanelerle başka konutlara yönlendirdiğini belirtelim.
1- Önce detaylı bilgi talep edin
Sahte olabileceğini düşündüğünüz bir ilanla karşılaştığınızda komisyoncuyu arayarak gayrimenkul ile ilgili detaylı bilgi almak istediğinizi söyleyin. Telefonda ya da emlak ofisine gittiğinizde emlakçı ilgilendiğiniz evin satıldığını söylüyorsa, o emlakçıyla çalışmamalısınız.
2- Şikayetinizi esnaf odasına iletin
Eğer emlakçının sahte ilan la tüketiciyi yanlış yönlendirdiğini düşünüyorsanız, onu esnaf odasına şikâyet etmelisiniz. Ucuz ve cazip bir ev ilanı ile tüketiciyi ofisine çeken ve daha sonra portföylerinde bulunan daha yüksek fiyatlı başka bir evi pazarlamaya çalışan bu emlak ofislerine, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanması gerekiyor.
3- İnternet sitesi de sorumlu
Sadece bu suçu işleyen emlakçı değil, tüketicinin yanlış yönlendirilmesine aracılık eden internet sitesi de sorumlu. Tüketiciyi yanıltan ilanın yayınlandığı internet sitesini de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya Alo 175’e şikayet edebilirsiniz.
4- Evi görmeden kapora vermeyin!
Vatandaşların, özellikle konutu görmeden hizmet bedeli adı altında herhangi bir ücret ödememeleri konusunda uyarmak istiyorum. İnternet üzerinden satışlarda güvenilir, kurumsal firmaların tercih edilmesi gerekiyor. Mağduriyet halinde şikayetlerin hakem heyetleri ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne de iletilebilirler.