Share

AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘EV VE ARSA SAHİPLERİNE CEZA KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU.

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşınmaz beyannamesini zamanında vermeyenler, 3.500 TL ceza ödemekle yükümlü olacak. Önceki uygulamada 95 TL olan cezanın 3.500 TL’ye yükseltilmesi, tapu sahiplerinin yükümlülüklerini ciddiye almasını sağlamak amacıyla yapıldı. Bu düzenleme, tapu sahiplerinin beyannamelerini zamanında ilgili kurumlara sunmalarını zorunlu kılıyor.
Tapu sahiplerini doğrudan etkileyen önemli bir düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, taşınmaz beyannamesini zamanında vermeyen vatandaşlara 3 bin 500 TL ceza para cezası uygulanacak.
CEZA MİKTARI ARTIRILDI
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” çerçevesinde yapılan değişiklikle, taşınmaz beyannamesinin ilgili belediyelere veya kurumlardaki bildirimleri yapılmayan durumlarda uygulanan cezanın miktarı artırıldı.
Önceki uygulamada, bu beyannameleri vermeyenlere 95 TL ceza kesilirken, artık bu miktar 3 bin 500 TL’ye yükseltildi.
Bu ceza, tapudaki her hak sahibi için, beyannamenin her yıl verilmemesi durumunda katlanarak uygulanacak.
Bu sebeple, beyannamesini zamanında vermeyen tapu sahiplerinin oldukça yüksek ceza ödemek durumunda kalabilecek. Uzmanlar, tapu beyannamesini henüz vermemiş olanların, ilgili belediyelere ve kurumlara hızla başvurarak beyannamelerini sunmaları gerektiğini vurguluyor.
HİSSELİ TAPU SAHİPLERİNE DİKKAT
Hisseli tapuların satışında önemli bir ayrıntı da dikkat çekiyor. Bir hisse payının satışı gerçekleştirilirken, diğer ortakların önalım hakkı bulunduğu biliniyor. Öncelikli alım hakkı kullanılmadan yapılan satışlar iptal edilebiliyor, bu da hissedarların güvenliğini sağlıyor.
Önalım hakkı genel olarak geçerli olmakla birlikte, icra yoluyla gerçekleştirilen satışlarda bu hak geçersiz sayılabiliyor. Yani, bir hisse borç nedeniyle icra yoluyla satışa çıkarıldığında, önalım hakkı ortadan kalkıyor ve üçüncü kişiler bu hisse payını satın alabiliyor.
Kişi ve kuruluşların sahip oldukları taşınmazları, belediyelerin ilgili birimlerine bildirmesi işlemine emlak beyannamesi ya da emlak beyanı denir. Emlak beyannameleri, taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira vb. kazançlarla ilgili bildirileri kapsar. Böylece ilgili birimler gerekli hesaplamaları yaparak kişi ya da kurumların ödemekle mükellef olduğu emlak vergisini hesaplayabilir.
Emlak beyannamesi için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur.Emlak Kanunu’na göre her türlü arsa, arazi, konut ve bina gibi gayrimenkullerin vergilendirilmesi için emlak beyannamesi zorunludur.Emlak beyanı ya da uzun ismi ile emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkul sahiplerinin tamamının devlete bildirmekle yükümlü olduğu bir işlemdir.
Emlak Beyannamesi Nereye Verilir?
Emlak beyannamesi, gayrimenkul ya da gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerin emlak birimlerine verilir. Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir.
Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sayfasına göz atılabilir.
Beyan ve diğer işlemler için resmi Hazır Beyan sayfasına bakabilirsiniz.
Emlak Beyannamesi İçin Gerekli EvraklarEmlak beyannamesi elden teslim edilecekse bir takım belgeleri hazırlamak gerekmektedir. Emlak beyannamesi belgeleri hakkında güncel bilgileri öğrenmek için belediyeye iletişime geçilebilir.
Tapu fotokopisiAdres ve telefon numarasıMülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisiYapı ruhsatıİskan fotokopisiTapu kayıtları esas alınarak doldurulmuş emlak bildirim formu.
Bu işlem, e-devlet tapu taşınmaz beyan sayfası aracılığı ile gerçekleştirilebilir.
Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir?Yasalara göre emlak beyannameleri, yılın son gününe kadar verilebilir. Örnek olarak 2018 yılına ait emlak beyanı, 31 Aralık 2018 tarihine kadar; 2019 yılı için emlak beyanı ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar yapılabilir. Yeni konut alanlar, taşınmazın alındığı yılın sonuna kadar yapılması gereken işlemler listesine emlak beyanını özellikle eklemelidir. Yıl sonuna kadar emlak beyannamesi yapılmazsa mülk sahibi çeşitli cezalara maruz kalabilir.
Emlak Beyannamesi Cezası Ne Kadar?Normal şartlar altında beyan edilmemiş ya da geç beyan edilmiş gelir tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Ortaya çıkan verginin bir katı kadar ceza, mülk sahibine ibraz edilir. Bu cezaya ayrıca aylık %1.4 oranlı gecikme faizi de uygulanır.
Konut satışı esnasında vergi düşük çıksın ya da hiç vergi çıkmasın diye konut değeri düşük gösterilirse bu durum, emlak beyannamesinde usulsüzlüğe neden olur. Konutun değeri düşük görüneceğinden, gelir vergisi de düşük çıkar. Ancak bu durum yetkililer tarafından fark edildiğinde ciddi bir cezaya maruz kalınabilmektedir. O nedenle beyannamenin zamanında teslim edilmesi ve usullere uygun bir şekilde hazırlaması gerekmektedir.
Emlak Beyannamesi Her Yıl Verilir mi?Emlak beyanı 1 kere verilmektedir. Satış durumunda ise yeni alıcı tarafından tekrar emlak beyanı yapılması gerekir.

You may also like...