Share

AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘DÜNYA ŞİDDETE HAYIR GÜNÜ’NÜ DEĞERLENDİRDİ

Avukat Iyaz Çimen ‘2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Şiddetin insan onurunu çiğnediğini belirten Çimen, Şiddete karşı tüm dünyanın tepki koymak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından alınan kararla Hindistan Bağımsızlık Hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü olan 2 Ekim,  Uluslararası Şiddetsizlik Günü ilan edilmiştir. Mahatma Gandhi şiddet karşısında şiddetsiz kalmanın önemini tüm dünyaya göstermiş olup şiddetsiz direnişiyle Hindistan’ın bağımsızlık hareketine liderlik etmiştir.
Şiddet kavramı Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Dünya Şiddet ve Sağlık Raporu’nda; “kişinin kendisine, başka bir kişiye veya bir gruba ya da topluluğa karşı, yaralanma, ölüm, psikolojik zarar, kötü gelişim veya mahrumiyetle sonuçlanan veya sonuçlanma olasılığı yüksek olan, tehditle veya fiili olarak fiziksel güç veya kuvvet kullanımı” olarak tanımlanmıştır. Raporda; kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere kişilere yönelik şiddetin yaralanma, sakatlık ya da ölümle sonuçlanmasa da fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabildiği, sonuçların gizli olabileceği ya da ortaya çıkmasının yıllar sürebileceği, bu nedenle de şiddet tanımının geniş yorumlanması gerektiği ifade edilmiştir.
BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) başta olmak üzere birçok uluslararası sözleşmede kişilerin yaşam hakları, işkence ve kötü muamele yasağı, şiddetsiz ve barış içerisinde bir yaşam sürme hakları korunmuştur. Uluslararası müktesebata paralel şekilde Anayasa’nın 17. maddesinde de “herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, kişilerin vücut bütünlüklerine dokunulamayacağı, kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı, kimsenin insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamayacağı” güvence altına alınmıştır.
Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, 2 Ekim Uluslararası Şiddetsizlik Günü vesilesiyle şiddetin olmadığı, barış ve hoşgörü içinde yaşanılan bir dünya temenni etmektedir.
Şiddetle mücadele kapsamında Ülkemizde çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bunlar arasında  2012’de çıkarılan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine dair kanun, önemli ve büyük bir adım olarak öne çıkmaktadır.
Bu kanun gereğince, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin, şiddet mağdurlarına yaklaşmalarının engellenmesi ve ihlal olması durumunda kolluk tarafından gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı” arasında, 08 Mart 2015 ve 19 Nisan 2016  tarihlerinde protokoller imzalanmış ve gerekli adımlar atılmıştır.
Bu adımlar arasında, tamamen yerli ve milli bir uygulama olan “KADES” uygulaması 24.03.2018 tarihinde hayata geçirilmiştir. Bu uygulama kapsamında, risk ve tehdit oluşturabilecek durumlarda,  kadınlarımızın tek bir dokunuşla en hızlı şekilde kolluk görevlilerine ulaşarak yardım almaları sağlanmıştır.
Kadına karşı şiddetin önlenmesinin en önemli faktörünün zihniyet değişimi olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Bu itibarla gerek 25 Kasım gibi farkındalık günleriyle, gerekse medeniyet değerlerimizin bize vereceği ilhamla, insanlığa yakışmayan bu sorunu en kısa sürede aşmayı hedefliyoruz.
Unutulmamalıdır ki; kadına yönelik şiddette 1 sayısına bile tahammülüz yoktur. Bu vesileyle, kadına yönelik her türlü şiddet olayını kınıyor; bu acıların bir daha yaşanmaması için dün olduğundan daha büyük bir gayretle çalışmalarımıza “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı” kapsamında devam edeceğimizi belirterek, şiddet mağduriyeti nedeniyle hayatını kaybetmiş tüm kadınlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

You may also like...