AVUKAT IYAZ ÇİMEN’ ÇOCUKLARI HEDEF ALAN DİJİTAL İSTİSMAR’I DEĞERLENDİRDİ
Avukat Iyaz Çimen ‘Bilişim güvenliğinde en zayıf halkanın insan olduğunu belirterek, ‘Dijital hayatın egemen olması ile birlikte son dönemlerde çocukların internet aracılığı ile taciz ve istismarı yaygın bir sorun haline geldiğini açıkladı. Çocukların internet yoluyla fotoğraflarının elde edilmesi ve bu fotoğrafların yayınlanması, online iletişim vasıtaları ile çocukla cinsel içerikli iletişim kurulması, çocuğun kamera karşısında cinsel içerikli davranışlarda bulunmaya ikna edilmesi vb. taciz ve istismar yöntemlerinden bazılarıdır.’
Avukat Iyaz Çimen ailelere uyarılarda bulunarak, ‘Bilgisayarları evde salon gibi herkesin bulunduğu ortamlara koyunuz. Bilgisayar ekranının herkes tarafından görülebilmesine dikkat ediniz. Çocukların internette geçirdiği zamana sınırlama getiriniz. Bilgisayarlara internet filtreleme ve kontrol programları yükleyiniz. Çocukların kiminle internet arkadaşlığı kurduğunu öğreniniz. Çocukların online görüşmelerinin kaydedildiği dokümanları kontrol ediniz. Girilen sayfaların geçmişinin silinmiş olması çocuğun yanlış şeyler yaptığının göstergesi olabilir. Bilgisayarda yaptığınız kontrolleri mümkünse çocuğunuza fark ettirmeyiniz. Çocuklarınızın fotoğraf ve görüntülerini internet sayfalarına göndermeyiniz. (Bu görüntüler porno içerikli sitelerde fotomontaj yöntemiyle kullanılabilir). Web kamerayı kullanmadığınız zamanlarda mutlaka bilgisayarlardan çıkartınız. (Web kamera kapalı olsa dahi bilgisayarlarınıza girip sizi izleyebilirler) İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, ya da mektup arkadaşınızla mektuplaşırken, adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı vermeyin. Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini unutmayın. Bilişim Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız ya da ailenizin, sizin görmenizden hoşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın. Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsanız ailenize söyleyin. İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın. Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret etmenizi önerir ya da uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin. Ailenizin onayı olmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın. Aileniz yanınızda olmadan ve onaylamadan İnternette tanıştığınız kimseyle buluşmayın. Ailenizin sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin. Bilgisayar ve Internet konusundaki kurallara uyma konusunda ailenizle işbirliği içinde olun.
Dünya genelinde her yıl 300 milyondan fazla çocuk, çevrimiçi cinsel sömürü ve istismara maruz kalıyor. Edinburg Üniversitesi’nden araştırmacılar, geçtiğimiz yıl dünyadaki çocukların yüzde 12,6’sının geçtiğimiz yıl rıza dışı cinsel içerikli konuşma, paylaşım ve görüntü ve videolara maruz kaldığını ortaya koydu.
Araştırmanın sonucuna göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yüksek riskli bölge. Üniversitenin çocuk istismarının yaygınlığını anlamayı amaçlayan Childlight girişimi, ABD’deki her dokuz erkekten birinin, ki bu yaklaşık 14 milyona denk geliyor, çocuklara karşı çevrimiçi suç işlediğini kabul ettiğini belirtiyor.
Öte yandan, 1,8 milyona denk gelen İngiliz erkeklerin yüzde 7’sinin de aynı şeyi itiraf ettiğini ortaya koydu.
Childlight’ın CEO’su Paul Stanfield, araştırmanın bulgularının ardından şunları belirtiyor:
“Birleşik Krallık’ta Glasgow’dan Londra’ya kadar uzanabilecek ya da Wembley Stadyumu’nu 20 kez doldurabilecek suçlu erkek olduğunu gösteriyor. Çocuk istismarı materyalleri o kadar yaygın ki, kamu kurumlarına ortalama her saniyede bir dosya bildirilmektedir.”
“Bu, çok uzun süredir gizli kalmış küresel bir sağlık salgınıdır. Her ülkede görülüyor, katlanarak büyüyor ve küresel bir müdahale gerektiriyor. Acilen harekete geçmeli ve bunu önlenebilecek bir halk sağlığı sorunu olarak ele almalıyız. Çocuklar bekleyemez.”
Çocukken cinsel istismara maruz bırakılan ve Grace Tame Vakfı’nı kuran Grace Tame ise çocukların korunması için merkezi bir küresel araştırma veri tabanının şart olduğunu söyledi.