AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘BİTCOİN DOLANDIRICILIĞI’NI DEĞERLENDİRİYOR
Avukat Iyaz Çimen son dönemlerde artan bitcoin dolandırıcılığı hakkında uyarılarda bulundu. Vurguncuların her zeminde yeni yollar aradıklarını ve son yıllarda kripto parada yaşanan muazzam büyüme, dolandırıcılık için birçok fırsat yarattığını belirtiyor. Blok zinciri veri şirketi Chainalysis’in raporuna göre, dolandırıcıların 14 milyar dolar değerinde kripto para çalmasıyla kripto alanında işlenen suçlar rekor seviyeye ulaştı.’ dedi.
Dijital dünyada kripto sahibi olmak, (sözde) anonimliği, düşük işlem maliyetleri ve alternatif bir yatırım seçeneği olması nedeniyle birçok kişi için cazip olabilir. Tehdit aktörleri, dolandırıcılık ve sofistike kötü amaçlı yazılımlar yoluyla dijital bilince sahip olmayan kullanıcıları acımasızca sömürmeye hazırdır. Kripto paranızın siber suçluların pençesinden uzak kalmasını sağlamak için uyanık olmanız ve önlem almanız çok önemli.
Kripto para birimi yatırımı dolandırıcılığı giderek artıyor. Birçok kripto dolandırıcılığı türü vardır. En yaygın örneklerden bazıları şunlar:
Sahte web siteleri
Dolandırıcılar bazen şüphe duymayan kurbanları kandırmak için sahte kripto para ticaret platformları veya resmî kripto cüzdanlarının sahte versiyonlarını oluştururlar. Bu sahte web siteleri, taklit etmeye çalıştıkları sitelere genellikle benzerdir ancak biraz farklı alan adlarına sahiptir. Yasal sitelere çok benzerler, bu da aradaki farkı ayırt etmeyi zorlaştırır. Sahte kripto siteleri genellikle iki şekilde çalışır:
Kimlik avı sayfaları olarak: Kripto cüzdanınızın parolası ile kurtarma sözcüğü ve diğer finansal bilgiler gibi girdiğiniz tüm veriler dolandırıcıların eline geçer.Hırsızlık amacıyla: Başlangıçta, site az miktarda para çekmenize izin verebilir. Yatırımlarınız iyi performans gösterdikçe siteye daha fazla para yatırabilirsiniz. Ancak daha sonra paranızı çekmek istediğinizde site ya kapanır ya da talebi reddeder.Kimlik avı dolandırıcılığı
Kripto kimlik avı dolandırıcılığı genellikle çevrimiçi cüzdanlarla ilgili bilgileri hedefler. Dolandırıcılar, cüzdan içindeki fonlara erişmek için gerekli olan kripto cüzdan özel anahtarlarını hedefler. Çalışma yöntemleri, diğer kimlik avı girişimlerine benzer ve yukarıda açıklanan sahte web siteleriyle ilişkilidir. Alıcıları özel olarak oluşturulmuş bir web sitesine çekmek için özel anahtar bilgilerini girmelerini isteyen bir e-posta gönderirler. Bilgisayar korsanları bu bilgileri edindikten sonra, ilgili cüzdanlardaki kripto parayı çalarlar.
Pompalama ve boşaltma oyunları
Bu, belirli bir coin veya token’ın bir e-posta zinciriyle ya da Twitter, Facebook veya Telegram gibi sosyal medya platformu aracılığıyla dolandırıcılar tarafından reklamının yapılmasını içerir. Fırsatı kaçırmak istemeyenler aceleyle coin’i satın alırlar ve fiyatını yükseltirler. Fiyatı şişirmeyi başaran dolandırıcılar, sonrasında varlıklarını satarlar; bu da, varlığın değeri keskin bir şekilde düştüğü için bir çöküşe neden olur. Bu durum birkaç dakika içinde meydana gelebilir.
Sahte uygulamalar
Dolandırıcıların, kripto para birimi yatırımcılarını kandırmak için kullandığı bir başka yaygın yöntem de Google Play ve Apple App Store’dan indirilebilen sahte uygulamalardır. Bu sahte uygulamalar hızla bulunup kaldırılsa da kârlılığı etkilerler. Binlerce kişi, sahte kripto para uygulaması indirmiştir.
Sahte ünlü onayı
Kripto dolandırıcılar bazen potansiyel hedeflerin dikkatini çekmek için ünlüler, iş adamları veya influencer’lardan onay almış gibi davranırlar veya onay talep ederler. Bazen acemi yatırımcılara var olmayan kripto paralar bile satabilirler. Bu dolandırıcılıklar, Elon Musk gibi ünlü isimlerden onay almış gibi görünen gösterişli web sitelerini ve broşürleri içerecek incelikte olabilir.
Çekiliş dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, çekiliş dolandırıcılığı olarak bilinen bu yöntemde kendilerine gönderilen kripto parayı aynı şekilde veya katlayarak gönderme vaadinde bulunurlar. Genellikle gerçek görünümlü bir sosyal medya hesabından alınan akıllıca bir mesaj, yazılanların meşru olduğunu düşündürebilir ve aciliyet hissi uyandırabilir. Bu sözde “hayatta bir kez karşılaşılacak olan” fırsat, insanları anında getiri sağlama umuduyla hızlı bir şekilde paralarını aktarmaya yönlendirebilir.
Şantaj ve gasp dolandırıcılığıDolandırıcıların kullandığı bir diğer yöntem de şantajdır. Kullanıcı tarafından ziyaret edilen yetişkinlere içerikli web sitelerinin kaydına sahip olduklarını iddia eden e-postalar gönderirler ve kullanıcıları, özel anahtarları paylaşmadıkları veya dolandırıcıya kripto para göndermedikleri sürece bunları ifşa etmekle tehdit ederler.
Bulut madenciliği dolandırıcılığıBulut madenciliği, sabit bir ücret ve sözde elde edeceğiniz gelirden bir pay karşılığında işlettikleri madencilik donanımını kiralamanıza izin veren şirketleri ifade eder. Teoride, insanların pahalı madencilik donanımı satın almadan uzaktan madencilik yapmasına olanak tanır. Ancak, birçok bulut madenciliği şirketi dolandırıcıdır veya en iyi ihtimalle etkisizdir; çünkü sonunda para kaybedersiniz veya vadedilenden daha az kazanırsınız.
Hileli ilk para teklifleri (ICO’lar)
İlk para teklifi (ICO), yeni başlayan kripto şirketlerinin gelecekteki kullanıcılardan para toplamasını sağlayan bir yöntemdir. Tipik olarak, müşterilere Bitcoin veya başka bir popüler kripto para birimi gibi aktif kripto para birimleri göndermeleri karşılığında yeni kripto paralarda indirim sözü verilir. Birkaç ICO’nun dolandırıcılık amaçlı olduğu ortaya çıktı ve suçlular, sahte ofisler kiralamak ve üst düzey pazarlama materyalleri oluşturmak gibi yatırımcıları aldatmak için her yola başvurdular.
Bilinen güvenlik kuralları kripto dünyasında da hala geçerli. Sanal varlıklarınızı korumak için aşağıdakileri göz önünde bulundurun.
Yalnızca resmi uygulama mağazalarından uygulama indirin, asla korsan yazılım indirmeyin.Cihazınıza güvenilir bir sağlayıcıdan antivirüs yazılımı yükleyin.Tüm hesaplarda uzun ve benzersiz parolalar için bir parola yöneticisi kullanın.Cüzdanınız ve cihazınız için 2FA kullanın.Şüpheci olun; meşru kaynaklardan geliyor gibi görünseler bile istenmeyen eklerdeki veya sosyal medya reklamlarındaki/ilanlarındaki bağlantılara tıklamayın.Kripto paranızı Trezor gibi bir “soğuk cüzdanda” (yani internete bağlı olmayan bir cüzdanda) saklayın çünkü bu onu çevrimiçi tehditlerden izole edecektir.Herhangi bir kripto yatırımı yapmadan önce daima araştırmanızı yapın.Cihazları ve yazılımları her zaman güncel tutun.Sanal özel ağ (VPN) olmadan halka açık Wi-Fi’de oturum açmaktan kaçının.Yabancılara asla kripto para göndermeyin.Bir borsa seçmeden önce, güvenlik kimlik bilgilerini kontrol etmek için araştırma yapın.Kripto ticaretinizi kişisel ve iş cihazlarınızdan ve hesaplarınızdan ayırın. Cüzdanınız için özel bir e-posta adresi kullanın Kripto cüzdanınızın veya portföyünüzün büyüklüğü hakkında internette övünmeyin.