Share

AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘ANIZ YAKMA SUÇU’NU DEĞERLENDİRDİ

Avukat Iyaz Çimen, Anız yakmanın sadece ekolojik sisteme zarar vermediğini, insan ve diğer canlılara da zarar verdiğini belirtti.
Çimen açıklamasında: ‘Anız yakılmasını önlemek, doğal dengeyi korumak ve araziler üzerinde bulunan enerji ve haberleşme iletim hatlarının zarar görmesini engellemek amacıyla 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ‘Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkında Tebliğ (1998/26) İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülmektedir.

Özellikle hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır.

Anız yakmanın zararları sayısız zararlarından bazıları şunlardır:
Orman yangınları, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması,Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur.Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

Anız yakmanın suç kapsamına girdiğini belirten Avukat Iyaz Çimen, Anız yakmanın idari kabahat olarak düzenlenmesinden dolayı diğer ceza hükümlerinin uygulanmasında güç olduğunu ifade ederek anız yakanların çevreyi kirletme suçu oluşturduklarından TCK kapsamında yargılanması gerektiğini belirtti.
Anız yakmanın yasak olduğu ve bu yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı söylenmesine rağmen yakılan anızlar, telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açıyor.
Hafif diye tabir edilebilecek hataların bile Orman Koruma Kanununda 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası uygulandığını belirten Çimen, izin verilen yerlerde ateşin yakılıp söndürülmemesinin de suç olduğunu belirtti.
Güneş, valiliklerden izin alınmadığı müddetçe anız yakmanın kabahat olarak düzenlendiğini ve  idari para cezası olarak yaptırıma tabi tutulduğunu ifade etti.
Birçok valiliğin, 2872 sayılı Çevre Kanununun Ek 1. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi gereğince; toprağın korunmasına ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin olarak; anız yakılması, çayır ve mer’aların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyetin yasak olduğu; ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem plânı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebileceği; hükmüne istinaden Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılmaktadır.’
Orman yangını çıkarmanın genel veya özel af kapsamına alınmayacağını vurgulayan Çimen, “Orman yangınları noktasında belirtilmelidir ki Anayasa Madde 169’dur. Anayasa Madde 169, ormanların korunması ve geliştirilmesine yönelik düzenlenmiştir. Bu kanun hükmünde özellikle ormanları yakmak, yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlarda genel veya özel af kapsamına alınmayacağı belirtilmiştir.
1982 Anayasasının “Ormanların korunması ve geliştirilmesi” başlıklı 169. maddesi şu şekildedir: 
“MADDE 169– Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.
Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.
Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgemizde çok fazla anız yangını oluyor. Anız yakmak da belirtmemiz gerekir ki bu da bir suçtur. Özellikle anız yakma nedeniyle kişilere ya da çevreye bir zarar verilirse, genel güvenlik bir şekilde tehlikeye girmişse bunlarda TCK kapsamında suç olarak düzenlenmiş. Hiçbir şekilde kişilerin hayatlarına zarar verilmiyor, mal varlığına zarar verilmiyor ya da çevreye bir zarar verilmese bile basit şekilde bile tabir etsek bu şekilde anız yakmak valiliklerden izin alınmadığı müddetçe bu da kabahat olarak düzenlenmiş. İdari para cezası olarak yaptırıma tabi tutulmuştur.

You may also like...