AVUKAT IYAZ ÇİMEN ‘2.EL OTO ALIMLARI’ KONUSUNDA TUZAKLARA KARŞI UYARIYOR
Avukat Iyaz Çimen ikinci el otomobil almadan önce alınması gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamasında: ‘İkinci el araba almanın zorlu bir süreç olduğu düşünülür. Oysa ki ikinci el araç satın almak istediğinizde doğru yolları izlerseniz sorunsuz bir satın alma süreci yaşayabilirsiniz. Tek istediğiniz; hasarsız, kilometresi düşük, tüm motor ve donanım özellikleri ile ihtiyacınızı karşılayan bir ikinci el aracı vakit kaybetmeden almaktır. Hasar kaydının ve teknik sorunların olup olmadığı ve güvenilir bir satıcıdan alındığına emin olmak gibi konularında tereddüt yaşamamak için ikinci el araç satın alırken öncelikle şunlara dikkat etmeniz gerekir:
Aracın hasar kaydı olup olmadığını kontrol edin.Aracın ekspertiz raporu var mı, sorun.Araçta hasar kaydı olmasa da boya ekspertizi yaptırın.Motorun ve donanım özelliklerini öğrenin.Kilometresini öğrenin.Aracın trafik cezası olup olmadığını öğrenin.Motor şase numarasını kontrol edin.2. el aracın çalıntı ya da kaza kaydının olup olmadığını anlamak, değişen parçalarını öğrenmek için aşağıdaki konularda dikkatli olmalısınız:
Hasar kaydını nasıl sorgulayacaksınız?
İkinci el araba satın almak isteyenler en sık sorduğu soruların başında “aracın hasar kaydı veya kazası var mı?” gibi soruları yer alır. Bunun en kolay yolu cep telefonu ile 5664 üzerinden sorgulama yapmaktır. Otokocikinciel.com web sitesi tüm bu belirsizlikleri ortadan kaldırarak 2. el araçları en ince detaylarıyla 3 boyutlu olarak inceleme olanağı sunuyor. İkinci el araç almak isteyenler, araç fotoğraflarına yakından bakabiliyor, kaporta ve boya ekspertizi yapıldığı için dış görünümlerinde mevcut olan değişen parça, boyalı parça ve lokal boyaları detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
Ekstra harcamaları unutmayın.
Bütçenizi hesaplarken vergi, trafik sigortası, kasko, devir gibi işlemleri göz önünde bulundurun. Bu masraflar satın aldığınız aracın marka ve modeli, yaşı, motor hacmine göre değişiklik gösterecektir.
Son zamanlarda İkinci el araç satışlarında yaşanan durgunluk, dolandırıcıların iştahını kabartmış durumda. Son günlerde noterler ‘sazan sarmalı’ ve ‘change’ olarak bilinen yöntemlerin dışında yeni bir dolandırıcılık yöntemine daha şahit olmaya başladı. ‘IBAN dolandırıcılığı’ olarak tabir edilen bu yönteme göre aracı satın alacağını söyleyen kişi, “Kuzenimin bana borcu var. Parayı sana o gönderecek” diyor. Sonrasında ise, dolandırıcının akrabası diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve bu yolla parasını geri alıyor.Sıfır araçlardaki bulunurluk probleminin ortadan kalkmasının ardından aylardır adeta yaprak kımıldamayan ikinci el araç piyasası dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. Dolandırıcılar ‘sazan sarmalı’ ve ‘change’ olarak bilinen yöntemlerin dışında ‘IBAN dolandırıcılığı’ olarak tabir edilen yeni bir yolla daha, ikinci el aracını satmak isteyen kişileri mağdur etmeye başladı.
Bu yönteme göre; ilandaki aracı satın alacağını bildiren dolandırıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıcıya, “Kuzenimin bana borcu var. Parayı sana o gönderecek” diyor. Anlaşılan tutar satıcının banka hesabına aracı devir edeceği kişi yerine başka bir isimden geliyor. Aracını satan mağdur ise noterde “Gerçek alıcıdan ödemenin karşılığını aldım” diyerek satış işlemini gerçekleştiriyor.
Aracını sattığı için sevinen kişi için işler bu noktadan sonra karışıyor. Çünkü, dolandırıcının “kuzenim” diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve parasını geri istiyor. Hürriyet Gazetesi haberine göre, Alper Sarıtaş, kendisi gibi birçok kişinin son dönemde bu yöntemle dolandırıldığını iddia ederek, mağdurken dolandırıcı konumuna düştüğünü ileri sürüyor.
Muhammed Ali Karakaş da Hürriyet’e yaptığı açıklamada, özellikle son birkaç ayda Alper Sarıtaş’ın karşılaştığına benzer şekilde dolandırıcılık yöntemlerinin arttığını vurgulayarak şu bilgileri veriyor: “IBAN dolandırıcılığı, ödemeye karşılık bulunmaması anlamına geliyor; yani bu demek oluyor ki, Ahmet otomobili satın alıyor, Mehmet onun yerine ödeme yapıyor. Siz otomobilin satışını Ahmet’e veriyorsunuz ve ödemenin karşılığını tam olarak aldığınızı söylüyorsunuz. Sonrasında ödemeyi yapan Mehmet bu ödemeye karşılık sizden hiçbir şey almadığını iddia edip parasını geri istiyor. Bu şekilde dolandırıcılıklar oluyor.
Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun önüne geçmek için ne yapılmalı? Kimin adına satış verilecekse ödemenin tamamının o kişi tarafından gelmiş olması veya açıklamasına otomobil alımıyla ilgili plaka detaylarının da yazılarak o kişi adına ödeme yapıldığına dair net açıklamanın belirtilmesi yüksek önem arz ediyor.”
Sazan sarmalı: Dolandırıcı aracı satın almak istediğini söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Sonra aynı ilanı uygun fiyatla yeniden yayınlıyor. Başka bir alıcıyla da aracın satışı için anlaşıyor. Aracın gerçek sahibiyle aracı sahte ilandan bulan kişiyi buluşturuyor. Ancak sahte ilanla kandırdığı kişiye parayı kendisine yatırmasını söylüyor.
Change: Araç almak isteyen kişiye aynı marka ve modelde daha temiz bir otomobil gösteriliyor. Otomobilin satışından sonra plakalar aynı özelliklerde ancak birçok hasar kaydı olan başka bir araca takılıyor. Böylece aracı alan kişi, temiz araç aldığını zannederek ağır hasarlı bir otomobil almış oluyor.
SATIN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
1- Araç kimin adına satın alınacaksa gönderilecek ücretin tamamı da o kişi tarafından alınmalı. Para alınırken açıklamaya plaka bilgisi de yazılmalı.
2- Satın alınacak araç sadece plakadan değil şase numarasından da kontrol edilmeli.
3- Kendisinin gelemeyeceğini veya paranın kendisinden gelmeyeceğini söyleyen kişilerle ticaret yapılmamalı. Kaynak. Hürriyet Gazetesi.