Share

70 Milyar Dolarlık Sektör Türkiye’de buluşuyor!

Türkiye ekonomisinde yaklaşık 70 milyar dolarlık parasal büyüklüğüyle akaryakıt sektörünü ve fuarın geleceği açısından stratejik büyüme alanı olan mobilite sektörünü tam anlamıyla bir araya getirecek olan fuar, bu yıl katılımcıları birçok yenilikle buluşturacak.
Enerji sektöründe kamu ve özel sektöre yönelik düzenlediği etkinliklerle öne çıkan Enerji Fuarcılık, bu yıl17’ncisini düzenleyeceği Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı ile enerji ve mobilite dünyasının geleceğinişekillendirecek yeniliklere ve stratejik iş fırsatlarına ev sahipliği yapacak.
Ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketlerinin iş birliği için Türkiye’de alanında tek fuar olmaözelliğini taşıyan Petroleum Istanbul, bu yıl da akaryakıt ve mobilite sektörünün geleceğine yön verenfirmaları ve profesyonelleri bir araya getirirken kapsamını, sektörün büyüyen alanlarına odaklanarakdaha da genişletecek.
Eş zamanlı düzenlenecek Gas&Power Fuarı ise enerji dönüşümünün küresel ölçekteki etkisidoğrultusunda akaryakıt ve mobilite sektörlerindeki değişimi ve sektöre yön verecek yeniliklerikatılımcılarla buluşturacak.
12.500’ün üzerinde akaryakıt istasyonu başta olmak üzere on binlerce paydaşıyla devasa piyasanın bubüyük buluşması, petrol, akaryakıt, yakıt dışı ürün ve hizmetler ile mobilite sektörlerinde geniş biryelpazeyi kapsayarak, sektörün yeni paydaşlarıyla geleneksel katılımcılarını bir araya getiren yeganeplatform olacak. Bu sayede farklı sektörler arasındaki stratejik bağı da güçlendirmeyi hedefleyen fuarlar,bölgesel ve global iş birlikleri kurma fırsatları yaratacak.
Uluslararası iş birlikleri ile sektörün dönüşümüne öncülük edecek
Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı, Afrika, Avrupa ve küresel enerji pazarındaki en güçlü dernekler vekuruluşlarla iş birliği yaparak uluslararası bağlantılarını genişletmeye devam ediyor.
Akaryakıt sektörünün geleneksel alanları olan ekipman ve ön saha operasyonları alanında IFSF (International Forecourt Standards Forum – Uluslararası Ön Saha Standardizasyon Forumu) ve PEDEA (Petroleum Equipment Distributors And Engineering Association – Petrol Ekipmanları Dağıtıcıları ve Mühendisliği Derneği) gibi dernekler Fuar’a katkı sağlayacak. Enerji, akaryakıt ve mobilite sektörlerindeki dönüşümde yönlendirici rol oynama hedefiyle yürütülen gelişim çabalarında ise BEM (BundesverbandElektromobilitet – Alman Milli Elektromobilite Derneği) ve Zeta (Zero Emissions Traders Alliance – SıfırEmisyonlu Ticaret Birliği) gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarından destek alınacak. Ayrıca AEC(African Energy Chamber) ve GREDA (Georgian Renewable Energy Development Association) ilegerçekleştirilen iş birliği sayesinde bölgesel yatırım fırsatları ele alınacak.
Bu iş birlikleri, fuara uluslararası katılımın büyük oranda artırılmasının yanısıra katılan şirketlere yeniticari bağlantılar kurma, küresel pazarlara açılma ve en son teknolojileri yakından inceleme fırsatısunacak.
Yeni sektörlerden katılımlar dikkat çekiyor
Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı, büyüme stratejisinin ana unsuru olarak önemli bir dönüşüm çabasıgösteriyor. Bu bağlamda özellikle benzin istasyonlarında giderek daha popüler hale gelen atıştırmalıklar,içecekler ve hızlı tüketim ürünlerinin yanı sıra araç bakım ürünleri, araç yıkama, servis noktaları ve kargodolapları gibi hizmetler de sektördeki büyüyen talebe paralel olarak fuarda geniş kitlelere ulaşmafırsatını yakalayacak.
Sektörde yakıt ve yakıt dışı alanlardaki bu geniş kapsamlı faaliyetlerin bir arada uyum içinde yürümesini sağlayacak teknolojiler de fuarda katılımcı ve ziyaretçilerin keşfedeceği unsurlar olacak.
Öte yandan mobilite kavramı fuarın kapsamında daha geniş yer kaplayacak. Bu alanda özellikle elektrikli hafif ve ağır taşıt markaları ile lojistik gibi yeni sektörlerden katılımlar ön plana çıkacak.
Akaryakıt ve mobilite alanlarının trendleri ve gelecek beklentileri Akademi Alanı’nda tartışılacakUluslararası Petroleum Istanbul’da aynı zamanda, önde gelen sivil toplum kuruluşlarının desteği vekatılımıyla sektör gelişmelerinin tartışılarak sektörün gelişimine katkı sağlanacak bir platformoluşturulması amaçlanıyor. Bu yıl da Akademi Alanı, sektördeki en güncel gelişmelerin ve geleceğe dairgörüşlerin ele alınacağı bir oturum programına ev sahipliği yapacak. E-mobilite, istasyon marketleriningeleceği, akaryakıt istasyonları ve ekipmanlarının gelişimi ile ulaştırmada yeni nesil yakıtlar gibi kritikkonular bu yılki programda yurt içi ve dışından uzman isimler ve sektör temsilcileri tarafından masayayatırılacak. Fuarda geleneksel hale gelen büyük bayi toplantısında her yıl olduğu gibi sektörü temsil edentüm paydaşlar bir araya gelecek. Sektör profesyonelleri, bu oturumlarda en son yenilikleri keşfetme veyeni iş fırsatları oluşturma şansı yakalayacak.
Fuar katılımcılarını büyük bir sürpriz bekliyor
Bu yıl, sektörde önemli bir değer haline gelmiş olan Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı için de tarihibir dönüm noktası olacak. Fuarların organizatörü Enerji Fuarcılık Organizasyon San.ve Tic.A.Ş. tarafındanyapılacak özel bir açıklama ile sektördeki dönüşümü ve bu dönüşüme yön verme misyonunu temsil edenbüyük bir yenilik ilk kez duyurulacak. Enerji, akaryakıt ve mobilite dünyasında yeni bir dönem başlatacakbu gelişme, sektör profesyonellerine yepyeni fırsatlar sunacak.
Toplam parasal büyüklük yüzde 40,8 oranında arttı
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerine göre, akaryakıt sektörünün oluşturduğu toplam parasalbüyüklük 2023 yılında, bir önceki yıla göre dövizdeki ve uluslararası piyasada nihai ürün fiyatlarındakiartışın pompa satış fiyatına yansıması sonucunda, yüzde 40,8 oranında arttı ve 1.19 trilyon TL olarakgerçekleşti. Bu sayının 364,4 milyar TL’sini vergiler oluşturuyor. Yaklaşık 70 milyar dolarlık büyüklüğüyleakaryakıt sektörü, ülkemizin en büyük ve kamu için en fazla dolaylı vergi toplayan sektörü konumunageldi. Bu dev sektörün en büyük aile buluşması olan Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı da yıllardırgelişimini kesintisiz sürdürüyor.

You may also like...